iswinoujscie.pl • Poniedziałek [26.04.2021, 09:52:31] • Polska
Grill Party z dziećmi w domu i ogrodzie – 4 smakowite przepisy
fot. Organizator
Wspólne chwile z dziećmi to dla wielu rodziców luksus, na który wcześniej nie mieli czasu. Ostatni rok pokazał, że tendencja może ulec całkowitej zmianie. Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej (Europejski Instytut ds. Równości Kobiet i Mężczyzn) w 2020 r. 40 proc. Europejczyków przeszło na pracę zdalną. Badania pokazują jednak, że nawet jeśli obydwoje partnerów pracowało z domu, to większość obowiązków domowych przejęły kobiety. W wyniku czego spędzały średnio 62 godziny tygodniowo opiekując się właśnie dziećmi. Dla porównania: mężczyźni spędzali na takiej opiece średnio 36 godzin w tygodniu*. Jak wykorzystać czas z dziećmi bardziej efektywnie? Mamy dla Was 4 smakowite przepisy na grillowe party!
Nadejście wiosny, a wraz z nim coraz dłuższe i cieplejsze dni są świetną okazją do organizacji urodzinowych przyjęć lub grilla w ogrodzie. Zabawa na świeżym powietrzu, przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, które potrzebują dużo ruchu i wiosennego słońca.
Wspólne spędzanie czasu z przyjaciółmi możemy dodatkowo uświetnić pysznymi potrawami, które z jednej strony będą proste w przygotowaniu, a z drugiej zachwycą naszych gości swoim niezwykłym smakiem. Co więcej możemy je podać nie tylko w trakcie zabaw w ogrodzie, ale także podczas imprez organizowanych w domu. Wystarczy jedynie kilka składników i dobrej jakości sprzęty abyśmy mogli w kilka chwil wyczarować smakowity poczęstunek.
Grillowany kurczak teriyaki
Delikatne grillowane mięso kurczaka i słodko słony sos teriyaki są połączeniem, które pokocha każde dziecko i dorosły. Dzięki moczeniu mięsa w solance i użyciu mieszanki przypraw, kurczak jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Jeśli więc szukamy dania, które sprosta oczekiwaniom największych koneserów i najmniejszych niejadków, z całą pewnością powinniśmy postawić na kurczaka.
W jego przygotowaniu pomoże nam Steak House Grill 730 Party Time od Ariete. Z jego pomocą kurczak upiecze się szybko i równomiernie, a sama potrawa będzie zawierała zdecydowanie mniej tłuszczu.
Karkówka BBQ z sosem Worcestershire
Żaden grill nie może obejść się bez pysznej, soczystej karkówki. Rozpływające się w ustach mięso pokryte aromatyczną glazurą, będzie idealnie komponowało się z wiosennymi sałatkami i z całą pewnością przypadnie do gustu naszym gościom. Co więcej, karkówka sprawdzi się nie tylko podczas grilla, ale także w trakcie rodzinnego obiadu, gdzie możemy podać ją jako danie główne.
Kluczem do uzyskania głębokiego smaku tej potrawy jest odpowiednio długi czas marynowania mięsa i specjalna glazura, pełna aromatycznych dodatków. Zanim przystąpimy do pieczenia karkówki powinniśmy ją wcześniej moczyć w kąpieli wodnej przez przynajmniej 12 h. Dzięki temu mięso stanie się delikatniejsze i bardziej soczyste.
Wykorzystując grill wertykalny nie tylko błyskawicznie upieczemy mięso, ale ograniczymy również ilość znajdującego się w daniu tłuszczu. Jest to ogromny atut w momencie, gdy przygotowujemy imprezę dla dzieci. Zdrowa i zbilansowana dieta jest w tym wieku bardzo ważna.
Burger w amerykańskim stylu z bazyliowym pesto
Jednym z najbardziej znanych i lubianych burgerów jest oczywiście burger z wołowiną. Delikatne mięso, aromatyczny sos i warzywne dodatki sprawiają, że niezmiennie jest on prawdziwą gwiazdą przyjęć, uwielbianą przez wszystkie dzieci.
Jeśli chcemy nieco urozmaicić i odświeżyć tą klasykę, możemy do mięsa na kotlety dodać czerwoną cebulkę, korniszony i sosy. Dzięki temu podkreślimy jego smak, a dodatkowo zapewnimy naszym małym gościom kolejną porcję warzyw.
Przygotowanie burgera jest bardzo proste i zajmie nam dosłownie kilka minut. Zielony sos z bazyliowym pesto nada mu lekkości, a ulubione warzywa i mozzarella dopełnią smak całej potrawy. Co więcej z Hamburger Maker 185 Partytime, już w 10 min idealnie podsmaży kotlety i podgrzejemy bułki.
Zielony Wegeburger
Dla dzieci, które są na diecie wegetariańskiej lub chcą spróbować czegoś nowego, możemy przygotować burgery z kalafiora. Pomimo tego, że w ich przygotowaniu nie wykorzystujemy mięsa, burgery nadal są bardzo smaczne i sycące.
Kotlet na bazie kalafiora i komosy ryżowej będzie idealnie komponował się z sosem z dodatkiem czosnku, orzeszków pinii i świeżej bazylii. Całość dania zamkną nasze ulubione dodatki tj. ogórek, pomidory lub sałata.
Do przygotowania tej potrawy również możemy użyć Hamburger Maker, który w zaledwie 8 minut upiecze nasze warzywne kotlety.
Już teraz skorzystaj z autorskich przepisów od Ariete, które sprawią, że wspólne gotowanie na domowe przyjęcia, będą smakowały jeszcze lepiej.
*Źródło: eige.europa.eu
Przepisy i zdjęcia: Ariete / Dwór Korona Karkonoszy
fot. Organizator
PRZEPISY
Grillowany kurczak teriyaki
Potrzebny sprzęt: Steak House Grill 730 Party Time
Składniki:
0,8 kg udka z kurczaka
2 l wody
2 łyżki soli
50 ml oleju
Mieszanka przypraw:
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki gorczycy
½ łyżeczki kardamonu
1 łyżka soli
Glazura:
0,1 kg sosu teriyaki
5 ząbków czosnku (przetarty)
2 g kolendry w ziarnach (roztarta)
Sok z 1 limonki
50 g cukru brązowego
Wykonanie:
1. Udka z kurczaka wyluzuj z kości (wyjmij kości z podudzi).
2. Wodę wymieszaj z solą i włóż do niej udka. Następnie odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
3. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj.
4. Mieszankę przypraw rozetrzyj dokładnie w moździerzu.
5. Po wyjęciu kurczaka z solanki, mięso opłucz w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
6. Osuszone udka natrzyj mieszanką przypraw i olejem.
7. Udka nakłuj na długie patyczki do szaszłyków.
8. Rozgrzej grilla (najlepiej wertykalnego) i opiekaj udka ok. 20 minut.
9. Na 5 minut przed końcem grillowania, udka wyjmij i posmaruj wcześniej przygotowaną glazurą. Następnie włóż ponownie do pieczenia na ostatnie kilka minut.
PORADA: Najlepiej smakuje podany z ryżem jaśminowym.
Karkówka BBQ z sosem Worcestershire
Potrzebny sprzęt: Steak House Grill 730 Party Time
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
2 l wody
30 g soli
5 g cukru brązowego
Glazura:
5 g czosnku suszonego
20 g cukru brązowego
25 ml whisky (dowolnej)
120 g ketchupu
2 łyżki sosu Worcestershire
Kilka kropel tabasco
Szczypta kolendry mielonej
Szczypta gorczycy mielonej
Wykonanie:
1. Na początku karkówkę wyporcjuj na plastry grubości ok. 1,5 cm.
2. Wodę wymieszaj z solą i cukrem, a następnie włóż do niej mięso. Całość odstaw do lodówki na min. 12 godzin.
3. Po wyjęciu karkówki z wody, mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
4. Wszystkie składniki na glazurę dokładnie wymieszaj i wrzuć do nich plastry karkówki na ok. 1 godzinę.
5. Mięso piecz w grillu wertykalnym ok. 15-20minut i co jakiś czas smaruj glazurą.
Burger wołowy z pesto bazyliowym
Potrzebny sprzęt: Hamburger Maker 185 Partytime
Składniki na 4 szt.:
4 bułki do hamburgerów
600 g wołowiny mielonej np. rostbef
4 ogórki korniszony
50 g czerwonej cebuli
2 łyżki ketchupu
3 łyżki sosu Worcestershire
3 żółtka
Do smaku: sól, pieprz
Dodatki:
1 pomidor (plastry)
1 cebula czerwona (w plasterkach)
50 g rukoli
1 mozzarella (kulka)
Sos:
2 łyżki pesto bazyliowego
100 g majonezu
30 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
1. Korniszony i cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa z pozostałymi składnikami.
2. Dopraw do smaku i wymieszaj.
3. Formuj kotlety grubości ok. 1,5-2 cm i grilluj ok. 8-10 minut.
4. Składniki sosu dokładnie wymieszaj.
5. Bułki przekrój na połówki i przypiecz na podgrzewaczu do pieczywa.
6. Na koniec, bułkę posmaruj sosem bazyliowym, nałóż rukolę, kotlet burgera, plastry mozzarelli i pozostałe warzywa.
7. Całość polej sosem.
Wegeburger z kalafiora
Potrzebny sprzęt: Hamburger Maker 185 Partytime, blender lub mikser
Składniki na 8 szt.:
8 bułek do hamburgerów
1 kalafior
¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
2 łyżki oliwy z oliwek
¾ szklanki bułki tartej
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mieszanka przypraw:
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku suszonego
Sos:
100 g majonezu
30 g jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
20 g startego parmezanu
20 g orzeszków pinii
1 pęczek świeżej bazylii
Dodatki:
1 ogórek
2 pomidory
8 liści sałaty
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180* C. Kalafiora pokrój w większe różyczki i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Kalafiora polej 2-3 łyżkami oliwy z oliwek i posyp połową przygotowanej mieszanki przypraw.
3. Całość piecz 20-30 minut aż kalafior będzie bardziej miękki i delikatnie zarumieniony.
4. W czasie, kiedy kalafior się piecze, ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Po upieczeniu wyjmij kalafiora z piekarnika i przestudź.
6. Zblenduj kalafior w taki sposób, aby pozostały małe kawałki (nie może być to puree).
7. Przełóż kalafiora do miski, dodaj ugotowaną komosę, pozostałe przyprawy, jajka skrobię i bułkę tartą.
8. Z przygotowanej masy uformuj kotleciki (wyjdzie 8-10 kotletów). Jeśli całość będzie zbyt kleista, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
9. Rozgrzej grilla i smaż burgery ok. 6-8 minut.
10. Składniki sosu (oprócz majonezu) umieść w blenderze i zmiksuj na jednolity sos, a następnie dodaj majonez i wymieszaj. Na koniec dopraw solą.
11. Przygotuj burgery. Przekrój bułki, posmaruj sosem, dodaj kotlet, ułóż sałatę, pomidora i ogórka.
PORADA: Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać jeszcze nieco papryczek jalapeno.
Karolina Cempel
Konsultant ds. Sprzedaży