Sk³adniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
Nadzienie:
150ml ¶mietanki 30%
100g sera aldamer MSM Moñki
100g sera ple¶niowego lazur
100g papryki zielonej pokrojonej w kostkê
6 ¿ó³tek
Do smaku: sól, pieprz m³otkowany, oregano, bazylia
Dodatkowo:
70g oliwek czarnych
70g pomidorków koktajlowych
1 pêczek szczypiorku
Wykonanie:
Ser ¿ó³ty ¶cieramy na tarce Ariete. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie sk³adniki nadzienia wymieszaæ ze sob±.
Piec nagrzewamy do 180*C. Arkusz ciasta dzielimy na 6 czê¶ci. Uk³adamy na papierze do pieczenia, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Na ¶rodku ka¿dego ciastka k³adziemy kubek z wod±; w ten sposób wyrosn± nam tylko brzegi ciasta. Wk³adamy do pieca na 10 minut. Po wyci±gniêciu ¶ci±gamy kubek i papier z wierzchu.
Do ka¿dej sakiewki wk³adamy nadzienie, na wierzchu uk³adamy oliwki i pomidorki koktajlowe. Piec nagrzewamy do 200*C, wk³adamy ciastka jeszcze na 7 minut. Przed podaniem posypaæ szczypiorkiem.
¬ród³o przepisu: Ariete, MSM Moñki
Autor zdjêcia: www.dwor-korona.pl