POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [09.04.2021, 07:17:46] • Polska

Ciastka z białą czekoladą

Ciastka z białą czekoladą

fot. Organizator

12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady. Z tej okazji pozwoliłam sobie przesłać 3 unikatowe przepisy na słodkości z czekoladą w roli głównej: Ciastka z białą czekoladą, Ciasteczka Brownie z białą czekoladą, Blok ciasteczkowy.

Ciastka z białą czekoladą
Składniki:
110g masła w temperaturze pokojowej
85g cukru brązowego
1 jajko
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka sody oczyszczonej
100g białej czekolady
50g obranych orzechów pistacji
Szczypta soli
100g tartego parmezanu
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła.
Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.
Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do brązowego koloru. Wystudzić.

Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
Składniki:
60g masła
150g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
2 jajka
150g cukru
50g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę.
Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut.
Podczas schładzania ciastka stwardnieją.

Blok ciasteczkowy
Składniki:
120g masła w temperaturze pokojowej
120g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
200g mąki pszennej
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.

Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

Anna Goławska
PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Nowy rok szkolny 2025/2026 rozpoczęło łącznie 4330 uczniów uczęszczających do szkół, dla których organem prowadzącym jest Gmina Miasto Świnoujście. Wśród nich 323 dzieci po raz pierwszy przekroczyło próg szkoły podstawowej, rozpoczynając tym samym swoją przygodę z edukacją. Z kolei naukę w szkołach ponadpodstawowych rozpoczęło 195 uczniów. Do miejskich przedszkoli przyjęto również 255 nowych przedszkolaków w wieku od 3 do 6 lat. We wszystkich placówkach oświatowych podlegających pod Urząd Miasta Świnoujście pracuje 811 osób. W tym gronie znajduje się 577 nauczycieli wspierających dzieci i młodzież na każdym etapie edukacji, a także 234 pracowników obsługi i administracji, dbających o sprawne funkcjonowanie szkół i przedszkoli ■