Najlepsze składniki – doskonały smak, prosty skład
Do przygotowania wielkanocnego sernika warto użyć najwyższej jakości Twarogu Sernikowego OSM Piątnica. To produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu (sernik nie wymaga dodatku masła) oraz wspaniały smak. Twaróg Sernikowy z Piątnicy nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów. Jest całkowicie naturalny, wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez GMO.
Tradycyjny mazurek nabierze wyjątkowego charakteru, jeśli wzbogacimy go o krem na bazie Mascarpone z Piątnicy. Ten wyjątkowy rodzaj sera charakteryzuje się gładką konsystencją oraz naturalnym, śmietankowym smakiem. Z dodatkiem Śmietanki 30% z Piątnicy stworzy wyjątkowo aksamitną masę do dekoracji mazurka.
Delikatne śmietany to ważny składnik wielu ciast. Śmietany z Piątnicy mają wyśmienity smak i idealną gęstość. Wielkanocna babka z dodatkiem najpopularniejszej na polskim rynku Śmietany 18% marki Piątnica będzie wyjątkowo delikatna i puszysta. Słodkie Śmietanki 30% i 36% OSM Piątnica doskonale sprawdzą się do przygotowywania wielu wypieków. Niezwykle szybko się ubijają, tworząc wyjątkowo puszystą bazę do kremów czy mas.
Przepisy na wielkanocne ciasta – upiecz je z Piątnicą!
Babka z polewą z białej czekolady
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 50-60 min
Rozmiar foremki: Foremka do babki z kominkiem (śr. 23-26 cm)
Składniki na babkę:
100 g jogurtu naturalnego Piątnica
130 g śmietany 18% Piątnica
440 g mąki pszennej
4 jajka
180 g drobnego cukru do wypieków
140 ml oleju
10 g cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
Czekoladowa polewa:
200 g białej czekolady
100 g śmietanki 30% Piątnica
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez drobne sito. Jogurt naturalny OSM Piątnica wymieszaj ze śmietaną 18% Piątnica, sokiem z cytryny, otartą skórką cytrynową i cukrem wanilinowym.
Całe jaja ubij z cukrem (na wysokich obrotach) przy pomocy miksera, aż masa nabierze jasnej barwy i puszystej konsystencji (ok. 7 minut). Zmniejsz obroty miksera. Do masy wlewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając. Do masy dodawaj raz mąkę, raz jogurt ze śmietaną, nadal ubijając.
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23-26 cm wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp minimalną ilością mąki. Nadmiar wysyp z foremki.
Masę przelej równo do foremki.
Upiecz w temperaturze 160°C przez 50-60 minut (do suchego patyczka).
W rondelku podgrzej śmietankę 30% Piątnica i dodaj pokruszoną czekoladę. Połącz składniki. Polewę lekko ostudź i polej nią babkę.
*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, produkty nabiałowe wyjmij z lodówki 30 minut wcześniej.
Mazurek migdałowo-różany
Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 20 min
Rozmiar foremki: Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm
Składniki na spód:
200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Różany krem:
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.
Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Udekoruj płatkami róży.
*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. To prostszy sposób. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.
Pascha pomarańczowo-migdałowa
Poziom trudności: Średni
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 12 godz.
Rozmiar foremki: Sitko lub durszlak o śr. ok. 18 cm
Składniki na deser:
500 g twarogu sernikowego Piątnica
150 g serka mascarpone Piątnica
150 g masła extra Piątnica, miękkiego
150 g cukru pudru
100 g mielonych migdałów
50 g rodzynek
50 g posiekanych suszonych moreli
5 żółtek z jaj ugotowanych na twardo
8 g cukru wanilinowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego lub otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka rumu lub likieru migdałowego
Do dekoracji:
Ulubione bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, świeże owoce, jadalne kwiaty.
Przygotowanie:
W misie miksera utrzyj gotowane żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodaj miękkie masło pokrojone w niewielkie kostki i nadal ucieraj do uzyskania jasnej puszystej masy. W misce obok połącz twaróg sernikowy OSM Piątnica z serkiem mascarpone z Piątnicy. Nie ucieraj. Po prostu wymieszaj łopatką lub rózgą.
Zmniejsz obroty miksera i partiami powoli dodawaj mieszankę serów, aromat pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy i alkohol. Na koniec dosyp mielone migdały, a po chwili, już ręcznie wmieszaj rodzynki i posiekane morele.
Sito połóż na miskę i wyłóż je czystą ściereczką. Na ściereczkę wyłóż całą masę, przykryj i obciąż od góry.
Tak przygotowany deser wstaw na całą noc do lodówki.
Przed podaniem odwróć paschę i wyłóż na talerz lub paterę. Ozdób ulubionymi bakaliami lub owocami lub jadalnymi kwiatami.
*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Deser możesz też zabarwić odrobiną kakao, mielonego suszonego hibiscusa lub dodać do środka kawałki siekanej czekolady. Baw się smakiem i kreacją!
Katarzyna Tomczak
PR Manager