POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [03.03.2021, 14:18:07] • Polska

Poczuj powiew wiosny na swoim… talerzu! Pomysły na wiosenne dania

Poczuj powiew wiosny na swoim… talerzu! Pomysły na wiosenne dania

fot. Organizator

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Czas poczuć ją nie tylko w powietrzu, ale także na… kubkach smakowych! Przedstawiamy 3 dania, które sprawią, że wiosna zagości także na Waszych talerzach!

Fritatta z patelni - brukselki z groszkiem pod serową pierzynką
Składniki:
- 200 g świeżych brukselek
- 100 g surowego groszku (może być mrożony)
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 150 g sera Aldamer MSM Mońki
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Brukselki dokładnie umyć, oderwać zewnętrzne listki, odciąć twarde końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Groszek opłukać, osuszyć i podgotować na parze (lub w wodzie) na półtwardo. Na dużej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać ugotowane brukselki wraz z groszkiem i chwilę razem podsmażyć. Jajka roztrzepać i dodać przyprawy. Wylać na patelnię przykrywając warzywa i smażyć na wolnym ogniu około 3 minuty nie mieszając. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać się po brzegach, posypać serem startym na grubych oczkach. Zapiec „od góry” w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Gotową frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego!

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym
Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- 300 ml mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, cukier do smaku
- garść młodego szpinaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Składniki na farsz:
- 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- 200 g młodego szpinaku
- 7 ząbków czosnku
- pieprz grubo mielony do smaku
- klarowane masło do podsmażenia naleśników

Wykonanie:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Podawać z sosem serowo śmietanowym.

Sos:
- 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g .
- 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- pieprz czarny do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
• 1 szklanka kaszy kukurydzianej
• 5 szklanek wody
• 1 ½ łyżeczki soli
• 1 łyżka masła
• 300 g sera Gouda MSM Mońki
• 300 g pomidorków koktajlowych
• 1 mały pęczek świeżego tymianku
• pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą wsypać do zimnej, osolonej wody i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, nie zapominając o mieszaniu. Gdy kaszka wchłonie całą wodę i będzie już miękka dodać masło i wymieszać. Niskie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę polenty i równo rozprowadzić na całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć połowę pomidorków, połowę starkowanego na grubych oczkach sera i część poszarpanego tymianku. Doprawić świeżo zmielonym pierzem. Następnie wyłożyć pozostałą część polenty, a na polentę pomidorki, tymianek i ser żółty. Zapiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!

Anna Goławska
PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Joanna Agatowska uzyskałą absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■