Na sklepowych półkach nie brakuje rozmaitych mieszanek sałat – wszak Polacy pokochali umyte i gotowe kompozycje, które zawierają idealnie zbalansowane składniki. Jedną z opcji, która idealnie sprawdzi się w wielu smakowych zestawieniach, jest mieszanka sałat z roszponką – Finezja mix marki Eisberg. Produkt znajduje szerokie grono zwolenników m.in. ze względu na obecność w nim właśnie roszponki. Warzywo, zwane inaczej roszpunką, raszpanką czy kozłkiem, ma niewielkie listki o łagodnym, orzechowym smaku. Dlatego też świetnie komponuje się w sałatkach z takimi dodatkami jak: buraki, arbuz, łosoś czy rozmaite sery, np. mozzarella, gorgonzola, feta. Jednak roszponka smakuje także w wersji duszonej lub gotowanej. Swobodnie może być podstawą zielonej zupy-krem, dodatkiem do pieczonego mięsa bądź pysznego i pożywnego koktajlu.
Co ważne, roszponka to jedna z najzdrowszych odmian sałaty. Warzywo zapewnia aż 64% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Dodatkowo, jest bogatym źródłem witaminy A (pozytywnie wpływa na wzrok), witamin z grupy B (wzmacniają system odpornościowy) oraz żelaza, potasu i cynku. W mieszance Finezja mix znajdziemy także niskokaloryczną cykorię sałatową radicchio o purpurowo-białych liściach, a także lekko pikantną sałatę fryzyjską.
Finezja mix marki Eisberg
Gramatura: 150 g
Sugerowana cena: 3,99 zł
Składniki: roszponka, cykoria sałatowa radicchio, sałata fryzyjska
Sałatka Finezyjna:
Składniki:
- mieszanka sałat Finezja mix marki Eisberg – 150 g
- 70 g wędzonego łososia
- 6 kulek mini mozzarelli
- ½ czerwonej papryki
- ½ czerwonej cebuli
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotową mieszankę Finezja mix marki Eisberg przełożyć do miski. Umytą paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć z łososiem oraz mozzarellą. Całość polać przygotowanym dressingiem.
Dominika Szalek-Kanofocka
PR Manager