Składniki (2 porcje):
• 500 ml bezglutenowego napoju owsianego (np. marki Ocelio)
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 żółtko
• 2 łyżeczki cukru (lub miodu, syropu z agawy, syropu klonowego)
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 6 kostek gorzkiej czekolady
• owoce do dekoracji, np. borówki lub maliny
Przygotowanie:
1. Połowę napoju roślinnego odlewamy do szklanki, dodajemy do niego cukier (lub syrop), cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Dokładnie mieszamy, tak aby pozbyć się wszystkich grudek
2. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
3. Pozostałą część napoju podgrzewamy. Kiedy będzie się prawie gotował (nie doprowadzamy do wrzenia), dolewamy wcześniej przygotowaną mieszankę napoju z pozostałymi składnikami.
4. Zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje.
5. Budyń przelewamy do dowolnego naczynia, dekorujemy ulubionymi owocami, np. borówkami lub malinami.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist