Łączenie smaków w kuchni jest jak łączenie ze sobą różnych utworów i dźwięków w muzyce, co postanowiliśmy udowodnić i wyjaśnić podczas rodzinnego koncertu. Pięć smaków - słony, słodki, kwaśny, gorzki i umami - porównaliśmy do pięciu utworów znanych kompozytorów - Beethovena, Mozarta, Brahmsa, Czajkowskiego i Rossiniego. Następnie te podstawowe smaki zostały zagrane przez orkiestrę. Kwaśny ze słonym, umami z gorzkim, kwaśny ze słodkim... Co z tego wyszło? Nasi prowadzący - Agata Kolasińska i Paweł Loroch - którzy na kulinariach i muzyce znają się jak mało kto udowodnią, że same muzyczne pyszności!
Styczniowy koncert rodzinny będzie pełen symfonicznych klasyków, które, dzięki kompozytorowi Mateuszowi Czarnowskiemu, po raz pierwszy usłyszymy w zmiksowanej odsłonie. Przedziwne brzmią, ale wierzcie nam - smakują wybornie! Każdy smak-utwór został dodatkowo oznaczony odpowiednim kolorowym światłem, by jeszcze łatwiej można było zidentyfikować smak i zadziałać na wyobraźnię naszych młodszych i starszych melomanów.
Poszukiwanie, eksperymentowanie ze smakami - zarówno w kuchni, jak i w muzyce - ma wielki sens i może przynieść oszałamiające efekty! Przekonamy się o tym już w niedzielę 7 lutego o godzinie 17:00 podczas rodzinnego koncertu „Blender – muzyczna sztuka mieszania”. Zapraszamy na bezpłatną premierę na kanały w serwisie Facebook i na nowy YouTube EduFilharmonia Szczecin.
Katarzyna Plater-Zyberk
Rzecznik Prasowy
Filharmonia im. M. Karłowicza w Szczecinie