Nie ma jednego dania, dla którego zarezerwowane jest miano comfort food. Dla każdego może to być inny przysmak. Nieważne, czy będzie to potrawa słodka czy wytrawna, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Niektórzy za takie uznają pachnące ciasto drożdżowe, a inni zapiekankę z serem lub talerz gorącego rosołu. Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju.
Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, a w Stanach Zjednoczonych nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. W Polsce z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki. – Pożywną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodzinie, będzie sycąca zapiekanka z kiełbasą, soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym. To danie dobrze sprawdzi się właśnie zimą – rozgrzeje nas i doda energii. W tym przepisie głównym składnikiem jest kiełbasa – dlatego warto wybrać tę dobrej jakości, np. Kiełbasę Podwawelską Oryginalną, którą przygotowujemy od ponad 45 lat, w oparciu o tradycyjne receptury – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Ważnym składnikiem jest także jarmuż, który jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Ta odmiana kapusty jest popularna wśród Skandynawów. W naszym kraju przez jakiś czas był zapomniany, ale od kilku lat, ze względu na bogactwo wartościowych składników odżywczych, można go znaleźć w wielu przepisach. Jarmuż zawiera duże ilości błonnika, białka i wiele witamin, np. witaminę K, która rzadko występuje w warzywach. Ma specyficzny, wyrazisty smak – lekko gorzki i pikantny, dlatego świetnie wzbogaca potrawy. Sprawdzi się jako dodatek dań obiadowych – można go zapiekać. Warto posiekać liście, aby skrócić czas obróbki termicznej.
Kiełbasa Podwawelska Oryginalna zapiekana z soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym
Składniki:
• 2 laski kiełbasy Podwawelskiej Oryginalnej ZM Pekpol
• 1 mała czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 50 g zielonej soczewicy
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1 garść grubo pokrojonego Jarmużu
• 1 łyżeczka świeżego tymianku
• 250-350 ml bulionu lub wody
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Kiełbaski pokroić na 3 części każdą. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć przez 2 minuty i dodać kiełbaski. Trzymać na ogniu przez kolejną minutę i dodać pomidory z puszki razem z bulionem lub wodą i soczewicą, doprawić łyżeczką soli i tymiankiem, a następnie dusić przez 5 minut. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka. Po 15 minutach sprawdzić, czy nie trzeba dolać więcej wody. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać jarmuż i odkryć naczynie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist