POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [03.02.2021, 10:09:16] • Polska

Pożywny obiad na zimowe dni w stylu comfort food: Kiełbasa Podwawelska Oryginalna, zapiekana z soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym

Pożywny obiad na zimowe dni w stylu comfort food: Kiełbasa Podwawelska Oryginalna, zapiekana z soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym

fot. Organizator

W chłodne, zimowe dni zwykle mamy ochotę na sycące i rozgrzewające dania w stylu comfort food. Nie tylko poprawiają humor, ale sprawiają, że można poczuć się naprawdę błogo. Dlatego zapomnij na chwilę o liczeniu kalorii i wypróbuj nasz przepis z aromatyczną Kiełbasą Podwawelską Oryginalną, zapiekaną z soczewicą i jarmużem, w wyrazistym sosie pomidorowym.

Nie ma jednego dania, dla którego zarezerwowane jest miano comfort food. Dla każdego może to być inny przysmak. Nieważne, czy będzie to potrawa słodka czy wytrawna, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Niektórzy za takie uznają pachnące ciasto drożdżowe, a inni zapiekankę z serem lub talerz gorącego rosołu. Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju.

Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, a w Stanach Zjednoczonych nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. W Polsce z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki. – Pożywną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodzinie, będzie sycąca zapiekanka z kiełbasą, soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym. To danie dobrze sprawdzi się właśnie zimą – rozgrzeje nas i doda energii. W tym przepisie głównym składnikiem jest kiełbasa – dlatego warto wybrać tę dobrej jakości, np. Kiełbasę Podwawelską Oryginalną, którą przygotowujemy od ponad 45 lat, w oparciu o tradycyjne receptury – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Ważnym składnikiem jest także jarmuż, który jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych. Ta odmiana kapusty jest popularna wśród Skandynawów. W naszym kraju przez jakiś czas był zapomniany, ale od kilku lat, ze względu na bogactwo wartościowych składników odżywczych, można go znaleźć w wielu przepisach. Jarmuż zawiera duże ilości błonnika, białka i wiele witamin, np. witaminę K, która rzadko występuje w warzywach. Ma specyficzny, wyrazisty smak – lekko gorzki i pikantny, dlatego świetnie wzbogaca potrawy. Sprawdzi się jako dodatek dań obiadowych – można go zapiekać. Warto posiekać liście, aby skrócić czas obróbki termicznej.

Kiełbasa Podwawelska Oryginalna zapiekana z soczewicą i jarmużem w sosie pomidorowym
Składniki:
• 2 laski kiełbasy Podwawelskiej Oryginalnej ZM Pekpol
• 1 mała czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 50 g zielonej soczewicy
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 1 garść grubo pokrojonego Jarmużu
• 1 łyżeczka świeżego tymianku
• 250-350 ml bulionu lub wody
• sól i pieprz

Przygotowanie:
Kiełbaski pokroić na 3 części każdą. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę z czosnkiem. Smażyć przez 2 minuty i dodać kiełbaski. Trzymać na ogniu przez kolejną minutę i dodać pomidory z puszki razem z bulionem lub wodą i soczewicą, doprawić łyżeczką soli i tymiankiem, a następnie dusić przez 5 minut. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka. Po 15 minutach sprawdzić, czy nie trzeba dolać więcej wody. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać jarmuż i odkryć naczynie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ze względu na wejście dzikich zwierząt do środka tunelu, obiekt był chwilowo zamknięty. Do czasu wypłoszenia zwierząt ze środka. Od godziny 7:46 tunel został otwarty! ■ Do końca miesiąca ma zakończyć się budowa promenady wzdłuż ulicy uzdrowiskowej ■ Od minuty ciszy dla uczczenia pamięci zmarłego radnego Cezarego Zdzieszyńskiego rozpoczęły się obrady IX sesji Rady Miasta ■ Adam Bodnar bierze się za świnoujską prokuraturę. Prokuratura Rejonowa w Świnoujściu, wraz z Prokuraturą Okręgową w Szczecinie, znalazła się pod ścisłym nadzorem nowo powołanego Rzecznika Dyscyplinarnego Ministra Sprawiedliwości. Minister Adam Bodnar, decyzją z 17 października 2024 r., powierzył Zbigniewowi Górszczykowi zadanie wyjaśnienia przewinień dyscyplinarnych dotyczących niewłaściwego zarządzania, które trwały od 2016 roku do marca 2024 roku w świnoujskiej prokuraturze ■ Koncert charytatywny dla powodzian. Zebrano ponad 20 tys. złotych ■ W Świnoujściu właśnie rozpoczął się przegląd 500 drzew rosnących w pasach drogowych, obejmujący ich inwentaryzację – obmiar, ocenę stanu sanitarnego oraz sporządzenie dokumentacji fotograficznej ■ Punkt zbiórki rzeczowej dla powodzian w sportowej MDK przy ul. Matejki 11 będzie działał w dni robocze od 8.00 do 14.30 do 30 września 2024 r. W celu pozostawienia darów należy najpierw zadzwonić pod nr telefonu 91 321 59 49. ■