Składniki:
Pączki:
• 2 saszetki białego ryżu (np. marki Britta)
• 8 łyżek mąki
• 2 łyżki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 jajka
• wiórki kokosowe
Nadzienie:
• 200 ml mleka kokosowego
• 50 gram cukru
• 2 żółtka
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
Metoda:
Ciasto na pączki:
1. Ryż ugotować bez soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Ugotowany ryż zmiksować z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami oraz proszkiem do pieczenia.
Nadzienie
1. Żółtka dobrze wymieszać z mąką przy pomocy blendera.
2. W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy masę z żółtkami i mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Pączki:
1. Z masy ryżowej formujemy pączki. Nadziewamy środek masą kokosową i smażymy w głębokim oleju. Olej nie może być za gorący bo pączki nie usmażą się w środku. Na koniec obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist