Składniki:
- 200g kaszy pęczak (np. marki Halina)
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 garść suszonych grzybów namoczonych przez noc
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka natki pietruszki drobno posiekana
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- 1 kapusta pekińska
- 250ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu lub wody
- sól i pieprz
Metoda:
1. Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Grzyby drobno posiekać.
3. Rozgrzać masło na patelni i przesmażyć na niej cebulkę z grzybami i czosnkiem. Dodać do pęczaku i wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, bułką tartą, majerankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
4. Liście kapusty oddzielić i sparzyć we wrzątku aż będą miękkie.
5. Gołąbki zawijać w liście i umieścić w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Całość zalać przecierem pomidorowym i odrobiną bulionu. Wsadzić do piekarnika i dusić pod przykryciem w 180 st.C przez 45 minut
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist