Sylwestrowy jadłospis powinien być urozmaicony, aby było w czym wybierać. Świetnie sprawdzą się przekąski na zimno, które wystarczy postawić na stole i nie musieć się martwić ciągłym pilnowaniem ich temperatury. Z pewnością zdadzą egzamin na całą noc (o ile nie zostaną wcześniej zjedzone!). Najlepiej zorganizować poczęstunek w formie szwedzkiego stołu. To rozwiązanie jest niezwykle wygodne, ponieważ każdy z zaproszonych wybiera przekąski, na które ma ochotę. Przy świętowaniu aż do świtu idealnie sprawdzą się mięsne przegryzki – są sycące i dodają energii.
– Zamiast klasycznych koreczków warto przygotować efektowne żaglówki z salami, serem pleśniowym i oliwkami. Wyróżnią się oryginalnością i kolorami. Dobrym pomysłem będą także mini kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną ZM Pekpol. A jeśli mamy naprawdę niewiele czasu na przyrządzenie przekąsek, możemy zaserwować klasyczny talerz z różnymi rodzajami wędlin – jest łatwy i szybki w przygotowaniu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Oto nasze propozycje:
ŻAGLÓWKI Z... SALAMI!
Składniki:
• salami mix w plastrach ZM Pekpol
• bagietka
• czarne oliwki
• ser pleśniowy
• serek do smarowania
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami - tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki.
KOKTAJLOWY PÓŁMISEK WĘDLIN Z DODATKAMI
Składniki:
- salami mix w plastrach ZM Pekpol
- polędwica sopocka ZM Pekpol
- boczek w plastrach ZM Pekpol
- jajka gotowane na twardo
- gruszki
-brzoskwinie
- suszone śliwki
- ser pleśniowy
- oliwki
- papryczki chili
Przygotowanie:
Stworzyć kompozycję wędlin z dodatkami. Ćwiartki ugotowanych jajek, kawałki brzoskwiń i suszone śliwki zawinąć w plastry salami, polędwicy, boczku i szynki (wcześniej np. boczek można podsmażyć na patelni do zarumienienia i podać na ciepło). Całość wyłożyć na półmisek i dodać według uznania inne dodatki takie jak ser pleśniowy, oliwki i papryczki chili.
KANAPECZKI W STYLU FINGER FOOD Z PASTĄ WARZYWNO-MIĘSNĄ I KOLOROWYMI DODATKAMI
Składniki:
• 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
• 4 kromki ulubionego pieczywa
• olej rzepakowy tłoczony na zimno
• 1 ząbek czosnku
• ulubione dodatki do kanapek
• oliwki
• rukola
• marynowana papryka peperoni
• jajko
• papryka
• pomidory
• ser
• bazylia
• szynka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• sałata
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist