POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Sobota [02.01.2021, 17:09:48] • Polska

Zimowe śniadania pełne witamin – pomysły dla dzieci i dorosłych

Zimowe śniadania pełne witamin – pomysły dla dzieci i dorosłych

fot. Organizator

Obecna pora roku nie sprzyja zbilansowanej diecie. Zimą trudniej o świeże owoce i warzywa, trudniej też o mobilizację do przyrządzania wartościowych posiłków. Jednocześnie to właśnie zimą najbardziej potrzebujemy witamin oraz antyoksydantów, niezbędnych do budowania odporności. Możemy czerpać je z pożywienia, a także z soków owocowo-warzywnych. Marka Tymbark przedstawia 3 pomysły na zimowe śniadania, które nam w tym pomogą – wartościowe, rozgrzewające oraz łatwe do wykonania.

Każde śniadanie powinno być odżywcze i energetyczne, by szybko pobudzić organizm do działania. Zimą dodatkowo warto zadbać o to, żeby pierwszy posiłek był ciepły, a także zawierał odpowiednią porcję witamin z owoców i warzyw. W sezonie grypowym naszemu organizmowi przyda się większa dawka witaminy C, którą znajdziemy np. w sokach z pomarańczy. Sok jest zresztą dobrym źródłem wielu korzystnych substancji odżywczych, a 1 jego szklanka może być 1 z 5 zalecanych dziennych porcji owoców i warzyw w diecie.

Warzywa i owoce dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych w najlepiej przyswajalnej przez organizm formie. Dlatego szczególnie zimą pamiętajmy, by stanowiły połowę talerza w każdym posiłku. – mówi dietetyk dr Justyna Bylinowska. Zadbajmy o to, aby pojawiały się we wszystkich daniach, czy to w postaci świeżej, czy w formie szklanki soku. Oprócz witamin w zimowym śniadaniu powinna znaleźć się reprezentacja wszystkich innych grup składników odżywczych: węglowodanów, białka, tłuszczy. Czyli jeśli kanapka, to z dodatkiem warzywnym i szklanką soku, jeśli owsianka – to na mleku i z owocami, a jeśli sałatka, to z dodatkiem sera i pełnoziarnistego pieczywa. – radzi dietetyk dr Justyna Bylinowska.
***
Pomysł na szybkie śniadanie dla dorosłych: KOLOROWE TOSTY
SKŁADNIKI
4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
1 awokado
4 plastry wędzonego łososia
4 jaja
70 ml octu
Szczypta soli i pieprzu
4 szczypty szczypiorku
PRZYGOTOWANIE
Pieczywo delikatnie opiekamy w tosterze lub na patelni. Awokado obieramy, rozgniatamy, przyprawiamy solą i pieprzem i rozsmarowujemy na tostach. Na każdy tost kładziemy plasterek łososia. W międzyczasie w garnku gotujemy 2 l wody i dodajemy ocet. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy energicznie, by powstał wir i wbijamy do niej po 1 jajku. Jajka wyjmujemy po 2,5 min łyżką cedzakową i kładziemy na toście. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na sałacie i ze szklanką soku pomarańczowego Tymbark.

KOMENTARZ DIETETYKA
Ten prosty i szybki przepis uwzględnia dobre źródła białka, zdrowe tłuszcze, pełne ziarna oraz witaminy. Ilość witamin można zwiększyć, podając jako dodatek pomidory, ogórki lub właśnie szklankę soku owocowego lub warzywnego.
***
Pomysł na niedzielne śniadanie dla całej rodziny: SZAKSZUKA
SKŁADNIKI
1 duży pomidor
50 g szpinaku
1 ząbek czosnku
50 g sera feta
0,5 cukinii
3 jaja
Szczypta soli, pieprzu, kuminu, mielonej ostrej papryki i kolendry
Szczypta szczypiorku
Oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Pomidora obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażamy. Cukinię obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 4 min aż zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną w kostkę fetę. Na patelni robimy 3 dołeczki, w które wbijamy po 1 jajku. Jajka solimy. Całość przykrywamy i podgrzewamy do ścięcia jajek. Podajemy posypaną szczypiorkiem, z pełnoziarnistym pieczywem i szklanką ulubionego soku Tymbark.

KOMENTARZ DIETETYKA
Szakszuka to bardzo urozmaicony posiłek, obfity w warzywa i produkty białkowe. Szybki w przygotowaniu, odpowiedni dla młodszych i starszych domowników. Pamiętajmy, by podać ją z dodatkiem węglowodanowym, np. pełnoziarnistym pieczywem lub z grzankami czosnkowymi, które w weekend możemy zjeść bez obaw o zapach.
***
Pomysł na energetyczne śniadanie dla dziecka: PLACUSZKI TWAROGOWE
SKŁADNIKI
200 g trzykrotnie zmielonego twarogu
2 jaja
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Twaróg mieszamy z żółtkami, budyniem w proszku, cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec do masy budyniowej dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Z masy formujemy małe placuszki i smażymy je na patelni na złoto z obu stron. Podajemy z ulubionymi owocami: np. pokrojonym jabłkiem, bananem oraz ze szklanką soku multiwitamina lub jabłkowego.
KOMENTARZ DIETETYKA
Takie śniadanie dostarczy dziecku energii na kilka godzin i zapewni niezbędne białka i węglowodany, szczególnie ważne, gdy dziecko się uczy. Pamiętajmy o owocowym i sokowym dodatku, który wzbogaci śniadanie o witaminy.
***
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam siłę do mierzenia się z wyzwaniami jakie czekają nas w ciągu dnia. Zimą zadbajmy o to, by zapewniało wartościowe składniki odżywcze, których szczególnie wtedy potrzebuje nasz organizm. Uzupełniajmy poranne posiłki produktami z zawartością witamin – np. szklanką soku pomarańczowego Tymbark, który świetnie pasuje do przedstawionych powyżej przepisów. Taki sok to nie tylko smak, ale też witamina C wspierająca odporność, podana w wygodnej formie. A do tego szklanka soku to 1 z 5 zalecanych przez ekspertów dziennych porcji warzyw i owoców, które pomogą nam w zdrowiu dotrwać do wiosny.

Katarzyna Dreher
Account Executive


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■