Orzechowiec Tomka – przepis z restauracji Ferment Praski
Składniki na ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 100 g masła
• 100 g cukru
• 2 łyżki miodu
• 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową:
• 300 g łuskanych orzechów włoskich
• 100 g cukru
• 100 g masła
• 2 łyżki miodu
Składniki na krem:
• 100 g cukru pudru
• 500 ml mleka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 200 g masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą – rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.
Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić.
Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
*Masa orzechowa:
W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.
**Krem:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Świąteczne ciastko śliwkowe – przepis z restauracji Koneser Grill
Składniki:
• 115 g masła
• 180 g brązowego cukru
• 4 jaja
• 220 g maki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 g cynamonu
• 1 g mielonych goździków
• 275 g wrzącej wody
• 115 g wędzonych śliwek
• 115 g rodzynek
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.
Agata Chwedoruk
PR Consultant
Przyznam szczerze, że to na zdjęciu niezbyt apetycznie wygląda a na dodatek ten migdał" zahaczony" sosem wygląda jak ćwiartka jajka... bardziej to na Wielkanoc ;-((( Wesołych Świąt mimo wszystko...