POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [24.12.2020, 02:01:16] • Polska

Przepis kulinarny marki Ocelio Bezglutenowy makowiec świąteczny

Przepis kulinarny marki Ocelio Bezglutenowy makowiec świąteczny

fot. Organizator

Święta już za rogiem, dlatego to najwyższy czas na przygotowanie pachnących wypieków.

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie (500g) bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast lub mąki pszennej (wersja z glutenem)
• 150g rozpuszczonego masła
• 4 jajka
• 3 łyżki cukru (1 szklanka do ciasta z mąki pszennej)
• 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
• Cukier puder do dekoracji

Masa makowa:
• 300 g zmielonego maku
• 5 jajek
• 120 g cukru pudru
• 200 g bakalii
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:
1. Mieszankę lub mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części
2. Prostokątną blachę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem.
1. Mak sparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, po tym czasie odkryć i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić, a żółtka rozetrzeć z cukrem. Wszystkie składniki masy wymieszać delikatnie razem.
2. Na blaszce rozłożyć pół ciasta, nałożyć masę makową i rozłożyć pozostałe ciasto. Piec całość w 180 st.C przez około 45 minut
3. Po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Joanna Agatowska uzyskałą absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■