Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie (500g) bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast lub mąki pszennej (wersja z glutenem)
• 150g rozpuszczonego masła
• 4 jajka
• 3 łyżki cukru (1 szklanka do ciasta z mąki pszennej)
• 5 łyżek mleka lub napoju roślinnego
• Cukier puder do dekoracji
Masa makowa:
• 300 g zmielonego maku
• 5 jajek
• 120 g cukru pudru
• 200 g bakalii
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• Kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie:
1. Mieszankę lub mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części
2. Prostokątną blachę do pieczenia wysmarować masłem lub olejem.
1. Mak sparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut, po tym czasie odkryć i pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić, a żółtka rozetrzeć z cukrem. Wszystkie składniki masy wymieszać delikatnie razem.
2. Na blaszce rozłożyć pół ciasta, nałożyć masę makową i rozłożyć pozostałe ciasto. Piec całość w 180 st.C przez około 45 minut
3. Po ostygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist