POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [28.12.2020, 09:03:56] • Polska

Przepisy na zimowe drinki, które rozgrzeją każdego

Przepisy na zimowe drinki, które rozgrzeją każdego

fot. Organizator

Zimowe, chłodne wieczory najlepiej spędza się w domu. Ciepły kaloryfer, koc, ulubiona świeczka zapachowa oraz przekąski – i można nie opuszczać swojej przytulnej twierdzy. W takich momentach dobrze również zadbać o odpowiedni napój, który rozgrzeje nas też od środka. Grzane wino z przyprawami, świąteczne drinki, a także herbaty i ziołowe napary z pewnością w tym pomogą. Swoimi przepisami na jesienne i zimowe trunki dzielą się najlepsi barmani i bariści z Centrum Praskiego Koneser.

Chai Masala – tradycyjna indyjska herbata według przepisu restauracji Bombaj Masala Praga
Składniki (dla dwóch osób):
• 2 łyżeczki czarnej herbaty granulowanej (może być też liściasta)
• pół łyżeczki przyprawy chai masala (cynamon, zielony kardamon, anyż, imbir, goździki)
• szklanka wody
• pół szklanki mleka
Przygotowanie:
Zagotować w rondelku wodę z czarną herbatą, mieszanką przypraw chai masala oraz cukrem – w tradycyjnych indyjskich przepisach na jedną osobę używa się dwóch łyżeczek cukru. Następnie wszystkie składniki należy gotować na małym ogniu około 5 minut. Pod koniec dodać mleko i gotować kolejne 5 minut. Na koniec przelać herbatę przez sitko do małych filiżanek.

Świąteczny koktajl z kordiałem* – receptura restauracji ORZO
Składniki (dla jednej osoby):
• 40 ml ginu, wódki, tequili lub mało dymnej szkockiej whisky
• 25 ml kordiału z mandarynek i kardamonu
• Skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Alkohol i kordiał wlać do niskiej szklanki z lodem. Mieszać przez pół minuty, a następnie aromatyzować skórką z pomarańczy i udekorować nią koktajl.
*Przepis na kordiał z mandarynek i kardamonu
Składniki:
• 13 twardych mandarynek
• 25 g ziaren kardamonu
• pół kilograma cukru białego
• pół litra wody
• kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Na tarce z małymi oczkami zetrzeć skórkę z mandarynek. Z owoców wycisnąć sok. Do dwóch garnków o pojemności około 1,5 litra wlać po pół litra wody. Do jednego z nich wsypać kardamon i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Następnie dodać pół kilograma cukru, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do drugiego garnka – również wsypać pół kilograma cukru i mieszać do momentu rozpuszczenia. Po zagotowaniu dodać startą skórkę mandarynek i odstawić. Ostudzone płyny przelać przez sitko. Syrop mandarynkowy połączyć w proporcji 1:1 z sokiem wyciśniętym z mandarynek, a następnie całość z syropem kardamonowym. Na koniec do kordiału dodać, wedle uznania, kwasek cytrynowy.

Grzane białe wino z restauracji Syreni Śpiew
Składniki (dla jednej osoby):
• 180 ml białego wina
• 20 ml soku jabłkowego
• 4 łyżeczki konfitury z moreli i cynamonu
• szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Składniki włożyć do garnka, wymieszać i gotować kilka minut, aż do uzyskania odpowiedniego aromatu. Wino powinno być gorące, ale nie można dopuścić do zagotowania napoju.

Grzane czerwone wino z restauracji Syreni Śpiew
Składniki (dla jednej osoby):
• 180 ml czerwonego wina
• 20 ml puree z malin (ew. konfitury malinowej)
• 15 ml miodu
• szczypta mielonego imbiru
Przygotowanie:
Na średnim ogniu ustawić garnek i włożyć do niego wszystkie składniki. Zamieszać i gotować aż będzie gorące, a zapach przypraw rozniesie się po całej kuchni. Nie można dopuścić do zagotowania się napoju – najlepiej odczekać do pojawienia się delikatnej pary i wtedy zdjąć wino z kuchenki.

Agata Chwedoruk
PR Consultant


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Joanna Agatowska uzyskałą absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■