To bogate źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych: omega-6 i omega-3. Stanowią one blisko 30 % składu oleju. Dodatkowym plusem jest stosunek obu kwasów do siebie, który wynosi 2:1 i jest idealny z punktu widzenia żywieniowego.
Olej rzepakowy zawiera najmniej spośród wszystkich olejów roślinnych niekorzystnych z punktu widzenia żywieniowego nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera za to aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek.
Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na atrakcyjność oleju rzepakowego, stanowią obecne w nim witaminy: E i K. Bogaty skład, uniwersalność w użyciu sprawia, że olej rzepakowy sprawdzi się w przyrządzaniu wielu świątecznych potraw, których smak nie tylko zaskoczy Twoich bliskich ale też zapamiętają je przez długi czas!
OPINIA EKSPERTA Andrzej Polan, ambasador
Święta czas cudny, rodzinny, pełen prezentów, życzeń i dobrego jedzenia. Olej rzepakowy jest stałym elementem tradycyjnej polskiej kuchni. Moje propozycje to rodzaj zachęty, żeby skorzystać z jego walorów i przygotować dodatkowo dania z poza menu, które już pewnie zaplanowaliście. Zapewniam, będą to hity na Waszych stołach! Potrawy przygotowywane z myślą o najbliższych osobach smakują najlepiej. Życzę Państwu, żeby było smacznie, zdrowo i rodzinnie!
Pierogi ziemniaczane ze smażoną kapustą kiszoną, przepis według Andrzeja Polana
Składniki:
CIASTO:
• 400 g mąka
• 4 jajka
• 50 ml gorąca woda
• 1 łyżka ocet
• szczypta soli
FARSZ:
• 3-4 ziemniaki (gotowane przeciśnięte przez praskę)
• 1 cebula
• olej rzepakowy do smażenia
• czarny pieprz, sól
KAPUSTA ZASMAŻANA:
• 300 g kapusty kiszonej
• 1 łyżka miód
• kminek mielony do smaku
• olej rzepakowy do smażenia
• czarny świeżo mielony pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z solą, robimy tradycyjny dołek do którego wbijamy jajka, wlewamy gorącą wodę i ocet. Widelcem na początku a później już własną dłonią wszystko razem mieszamy, wyrabiamy chwilę i odstawiamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy min. na 30 minut. Po tym czasie ciasto stanie się elastyczne. Raz jeszcze wyrabiamy w razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy i lepimy pierogi.
Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę na mocno żółty kolor, łączymy z przeciśniętymi ziemniakami, doprawiamy solidnie czarnym pieprzem i delikatnie solą. prosta historia i tyle. Farsz dzielimy na porcje jakie nam odpowiadają. Układamy na cieście i sklejamy pierogi. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, 1 łyżki rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej. To zagwarantuje, że pierogi nam się nie będą rozlepiać i po wyjęciu w oczekiwaniu na gości wysychać.
Na oleju rzepakowym przesmażamy cebulę na mocno żółty kolor, łączymy z przeciśniętymi ziemniakami, doprawiamy solidnie czarnym pieprzem i delikatnie solą. Prosta historia i tyle. Farsz dzielimy na porcje jakie nam odpowiadają. Układamy na cieście i sklejamy pierogi. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżki rozpuszczonej skrobi ziemniaczanej. To zagwarantuje, że pierogi nam się nie będą rozlepiać i po wyjęciu w oczekiwaniu na gości wysychać.
Smażone ptysie z kremem chałwowym, makiem i orzechami, przepis według Andrzeja Polana
Składniki:
CIASTO:
• 1szkl. mąki
• 1szkl. wody
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 4 jajka
• 100 g masła
• olej rzepakowy
KREM:
• 200 g chałwa
• 200 g czekolada biała
• 200 ml śmietanka 30%
POLEWA ORZECHOWA:
• 100 ml miodu
• 200 g orzechów laskowych prażonych
• 1 łyżka maku
Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym. Dodajemy masło, rozpuszczamy i dolewamy do garnka. Dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy kilka minut, aż masa stanie się jednolita, a na dnie garnka zacznie pojawiać się biały nalot. Wyjmujemy ciasto z garnka, studzimy i mikserem wcieramy pojedynczo jajka. Masę szprycujemy na papier pergaminowy, nieduże kulki. Olej rozgrzewamy i wrzucamy pergaminowe papierki z masą ptysiową. W trakcie smażenia przekładamy na drugą stronę. Pergamin zdejmujemy, przyda nam się dla kolejnych ptysiów.
Śmietankę podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i odstawiamy na chwilę aby temperatury czekolady i śmietanki się wyrównały. Mieszamy i dodajemy startą na tarce chałwę. mieszamy i studzimy. Kremem napełniamy usmażone ptysie.
Miód podgrzewamy i dodajemy orzechy. Usmażone, nadziane kremem chałwowym ptysie układamy niczym piramidkę, Polewamy miodem z orzechami i posypujemy makiem na szczęście.
Anna Skwierzyńska
Project Manager