POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [09.12.2020, 20:44:07] • Polska

W domu jak w karczmie przy stoku: zimowe wieczory we francuskim stylu

W domu jak w karczmie przy stoku: zimowe wieczory we francuskim stylu

fot. Organizator

Niestety większość Polaków musi zapomnieć w tym roku o wczasach w Alpach czy nawet w Tatrach. Wymuszone sytuacją spędzanie czasu w kameralnym gronie sprawia, że coraz więcej osób będzie się starało odtworzyć atmosferę zimowej karczmy w domu.

Wieczór z francuskim winem
Wesoło trzaskający kominek, za oknem śnieg, a w kubkach grzane wino...To można mieć również w domu. Francuski vin chaud to słodkie połączenie miodu, wina, cynamonu i pomarańczy. W austriackim glühwein znajdziesz też goździki i anyż.

Wino rozgrzeje jednak nawet bez takich dodatków, podawane w temperaturze pokojowej. Wiele osób z rozrzewnieniem wspomina właśnie wina pite w Alpach, które smakują tam jak nigdzie indziej.

W alpejskim regionie Sabaudii na wysokości ok. 500 m. n. p. m. powstają wina białe, o lekkim i mineralnym charakterze. Innymi mało popularnymi u nas, a często serwowanymi w Alpach winami są te z Jury Francuskiej. Tamtejszą ciekawostką są wina białe z nazwy, ale żółte w kolorze, pachnące orzechami, smardzami i...lasem. Inne znane tutejsze szczepy to Savagnin i Chardonnay, z których powstają wyraziste, białe wina wytrawne.

A może fondue?
To mit, że do francuskich win pasują tylko francuskie sery. - Chodzi o intensywność smaku, jakość i gatunek, a nie o kraj pochodzenia. W Polsce nad Biebrzą powstają zresztą choćby sery typu szwajcarskiego, idealne do lekkiego, białego wina i typowe dla regionu Alp. – wyjaśnia Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Szczególnie teraz w duchu trendu slow cooking cenione jest odkrywanie lokalnych smaków. Cała idea targów śniadaniowych i bazarków w Polsce, a le marché we Francji, to sięganie po produkty rodzime, powstające blisko domu i w zgodzie z tradycją.

Również tradycyjne fondue opiera się na serze. Choć to danie niecodzienne, kojarzące się z odpoczynkiem przy stoku gdzieś daleko w górach, w rzeczywistości jego przygotowanie jest bardzo proste. Tak naprawdę wystarczy tylko zetrzeć do garnka ser i pilnować, by się rozpuścił. Dobre fondue „to coś” zawdzięcza dodatkom: łyżce brandy, musztardy czy szczypcie gałki muszkatołowej.

Najważniejszy jest jednak ser dobrej jakości. - Powinien być średnio dojrzały i jędrny. Najlepsze do tego gatunki to kremowa Gouda, Edamski o lekko orzechowym aromacie i delikatny Aldamer- radzi ekspert z MSM Mońki.

Zainspiruj się francuską sztuką kulinarną
O tym, że francuska sztuka kulinarna jest jedną z najbardziej wyrafinowanych, nie trzeba nikogo przekonywać. Pięknie opowiadał o tym film „Julie & Julia”, w którym młoda adeptka sztuki kulinarnej postanawia w rok wypróbować 524 francuskie przepisy słynnej kucharki Julie Child. To zadanie dla wytrwałych, a pojedyncze francuskie dania może stworzyć w domu każdy.

Poniżej sprawdzony przepis na bardzo francuskie paluchy serowe z zaledwie pięciu składników.
Francuskie paluchy serowe
Składniki:
• 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
• 1 jajko
• 100 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
• 1 łyżeczka czarnego sezamu
• papryka słodka w proszku

Jak to się robi?
Ser zetrzeć, ciasto podzielić na pół. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto posypać startym grubo serem i docisnąć. Na wierzch nałożyć drugą częścią ciasta i znów docisnąć, by ser się przykleił. Tak przygotowane ciasto pokroić na paski. Każdy z nich zwijać na końcach w przeciwne strony, by ciasto się skręciło.
Paluchy serowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie dotykały.

RADA: By paluchy nie odkształcały się w czasie pieczenia, można przycisnąć ich końce do papieru do pieczenia.

Takie paluchy francuskie można posypać czerwoną papryką.
Inne dodatki do wyboru: sezam, czarnuszka, chilli, zioła prowansalskie.
Ciasteczka piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Podawać od razu na ciepło lub na zimno do deski serów i wina. Smacznego!

Karolina Cempel
Konsultant ds. Sprzedaży


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Joanna Agatowska uzyskałą absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■