POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [06.12.2020, 09:34:34] • Polska

Na jesienne chłody: rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku

Na jesienne chłody: rozgrzewające zupy z dodatkiem boczku

fot. Organizator

Kiedy temperatura spada, najlepiej przygotować gęste i pożywne zupy-kremy. Są świetną propozycją na zimne, jesienne dni: rozgrzewają i sycą. Te na bazie warzyw zawierają sporo witamin, które wzmacniają odporność organizmu. Sprawdź jak je przygotować, aby zastępowały drugie danie i były pełnowartościowym posiłkiem. Polecamy 3 przepisy na sycące zupy. Wypróbuj je!

Polacy to zdecydowanie amatorzy zup – podobno statystyczny mieszkaniec zjada ich rocznie aż 100 litrów. Nic dziwnego: nie dość, że są smaczne, to korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i zapewniają uczucie sytości.

– Smaczne, pożywne zupy, to jeden z najprostszych sposobów na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu ani dużej ilości wyszukanych składników. Aby podkreślić smak zupy i zwiększyć jej kaloryczność, warto dodać do nich boczku (np. z linii Kurpiowskie Specjały lub w plastrach ZM Pekpol). Może być w formie podsmażonych, aromatycznych plasterków, które udekorują talerz.

Pamiętajmy, aby zwrócić uwagę na jakość wędliny – najlepiej wybrać taką od zaufanego producenta – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Ostry krem paprykowy z chrupiącym boczkiem
Składniki:
• 3-4 strąki czerwonej papryki
• 1 strąk chili
• 1 cebula
• czosnek, olej
• 3 ziemniaki
• 1,5 l bulionu mięsnego
• 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
• 6 plasterków boczku ZM Pekpol
• pieprz, sól, cukier
• kilka łyżek gęstej śmietany

Przygotowanie:
Paprykę myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości. Układamy na pokrytej pergaminem blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 st. Następnie wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka. Odkładamy papryki do przestudzenia. Strączek chili myjemy i suszymy, kroimy i usuwamy pestki. Miąższ siekamy. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. 1-2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy obrane, opłukane, osuszone i pokrojone ziemniaki. Warzywa zalewamy bulionem mięsnym.

Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Z woreczka wyjmujemy schłodzoną paprykę, zdejmujemy skórkę. Strąki przekrajamy i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ paprykowy siekamy. Wrzucamy do zupy i dodajemy chili. Gotujemy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na krem. Ponownie podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz przecierem. Plastry boczku podsmażamy na patelni, podajemy z zupą. Zupę serwujemy z kleksami śmietany oraz z grzankami.

Zupa krem z pasternaku z plastrami suszonej gruszki i boczkiem
Składniki:
– 0.5 kg pasternaku
– litr rosołu
– 100 g boczku Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
- kilka plastrów suszonej gruszki
– opcjonalnie zielona pietruszka
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, pasternak obieramy z skóry i kroimy w grubą kostkę. Boczek także kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy 5 minut. Następnie wyjmujemy boczek – zostawiamy wytopiony tłuszcz. Dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 3 minuty, wrzucamy pokrojony pasternak i zalewamy rosołem. Następnie gotujemy 30 minut. Miksujemy blenderem i dodajemy odłożony wcześniej boczek. Można posypać posiekaną zieloną pietruszką lub udekorować plastrami suszonej gruszki.

Krem z kukurydzy z chrupkim boczkiem i pietruszką
Składniki:
• 200 g boczku w plastrach ZM Pekpol
• 2 pory
• 1 łyżka masła
• 6 kolb kukurydzy
• 2 litry rosołu
• 3 łyżki kwaśniej śmietany
• 1 łyżka soku cytryny
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
Boczek podsmażamy na suchej patelni na chrupko z obu stron, przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik. Pora kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię po boczku, dodajemy łyżkę masła i podsmażamy. Z oczyszczonych kolb kukurydzy odkrawamy ziarna i przekładamy do garnka. Na patelnię z porem wlewamy trochę rosołu, mieszamy i przekładamy do garnka. Dolewamy resztę rosoły i gotujemy całość 20 minut. Zupę miksujemy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszonym boczkiem i świeżą natką pietruszki.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Radni Komisji Gospodarki Morskiej chcą zwołania w trybie nadzwyczajnym sesji Rady Miasta poświęconego planom inwestycyjnym portu oraz zagospodarowaniu terenów wokół latarni morskiej w Świnoujściu ■ Kosmiczna czerwona kanapa za 40.000 zł… w pływalni przyszkolnej. Otwarcie Uznam Areny, a szczególnie pływalni odbyło się z pompą. Były okolicznościowe przemówienia władzy, poczęstunek, no i wizytacja obiektu. A tam cuda design’u. Wszystkim w oczy rzuciła się stosunkowo niewielka, ale za to czerwona kanapa, bardzo nowoczesna kształtem i bardzo niefunkcjonalna jak na hol pływalni. Wybudowanej przecież przede wszystkim dla dzieci szkolnych. Okazuje się, że to „Sofa Moon” kupiona przez miasto w ramach wyposażenia Uznam Areny. Kosztowała bagatela…. 40.000 zł. (nie wiadomo tylko czy netto czy brutto). B&B Italia Sofa Moon System od 58549 PLN 3fstudio.com.pl/sofy/bb-italia-sofa-moon-system# Zadaliśmy w czwartek szczegółowe pytania do rzecznika prezydenta miasta, czekamy na odpowiedź. Bo wieść gminna niesie, że to nie koniec kosmicznych cen i wyposażenia tego miejsca. C.D.N…… ■ Biznes się zwija. 624 zawieszeń i 187 wykreśleń działalności gospodarczej zarejestrowanej w CEIDG. To obraz sytuacji świnoujskich przedsiębiorców w minionym roku. Jest źle, a to raczej statystyki niepełne. W ubiegłym roku do świnoujskiego Urzędu Miasta wpłynęły wnioski dotyczące 624 zawieszeń i 187 wykreśleń działalności gospodarczej zarejestrowanej w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Te statystyki mogą być jednak niepełne ■ Czytelnik: Tiry rozjadą Warszów. Wraca komunikacyjny koszmar kierowców. Po raz kolejny na Warszowie mieliśmy komunikacyjny armagedonem. Mieszkańcy Świnoujścia musieli liczyć się z tym, że ich powrót do domu we wtorkowy wieczór był utrudniony. Wszystko za sprawą ogromnych kolejek, które tworzyły się na wjeździe do miasta. Kilkumetrowy sznur samochodów ciężarowych to jednak żadna nowość. Za każdym razem wszystko wygląda podobnie, gdy promy do Szwecji ze względu na panujące warunki atmosferyczne nie wypływają tylko zostają w porcie. Kierowcy znają już ten scenariusz na pamięć. Za każdym razem jednak tego typu sytuacje wywołują u nich podobną złość i frustrację. Samochody ciężarowe stoją do dzisiaj (10.02.2021) na ulicy i bardzo utrudniają ruch. ■ Szybkie testy antygenowe w kontenerze obok laboratorium. Nie trzeba się rejestrować. W kontenerze obok laboratorium wykonujemy szybkie testy antygenowe. Próbki pobieramy w godzinach od 10 do 12 przez siedem dni w tygodniu. Na badania te nie trzeba się rejestrować. Należy mieć ze sobą dokument tożsamości oraz dowód wpłaty. Przypominamy, że wpłat można dokonać przelewem (wszystkie informacje dotyczące testu łącznie z numerem konta znajdą Państwo TUTAJ szpital-swinoujscie.pl/strona/menu/83_testy_sars-cov-2__covid_-19) lub bezpośrednio w laboratorium. Cena testu antygenowego to 80 złotych. Zapraszamy! ■ Zmarł Tadeusz Gala: były wiceprezydent Świnoujścia, oddany miastu i jego mieszkańcom ■ Nie żyje 25 - letnia kobieta ranna w wypadku koło Dargobądza. Jej stan od początku określano jako bardzo ciężki ■