Składniki
składniki na kakaowy spód:
20 gramów kakao Decomorreno
250 gramów herbatników kakaowych
150 gramów roztopionego masła
składniki na biały krem:
250 gramów mascarpone
200 gramów serka kremowego
3 łyżki cukru pudru
składniki na krem czekoladowy:
35 gramów kakao Decomorreno
1 sztuka budyniu czekoladowego
80 gramów skrobii ziemniaczanej
80 gramów cukru
750 mililitrów mleka
składniki na śmietankowy wierzch:
500 mililitrów śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
150 gramów czekoladowych łezek
Przygotowanie
1. Herbatniki zblenduj na drobny proszek, dodaj 20 g kakao oraz rozpuszczone masło.
2. Wymieszaj, powstałe ciasto przełóż do formy. Dociskając wierzch wyrównaj powierzchnię. Włóż do lodówki na 15 minut.
3. W tym czasie ugotuj budyń, wymieszaj skrobie, cukier oraz kakao. Dodaj 200 ml mleka i wymieszaj.
4. Pozostałą część mleka podgrzewaj, gdy zacznie się gotować dolej rozmieszane składniki i energicznie mieszaj. Zdejmij z kuchenki gdy zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
5. Następnie ubij serek kremowy z mascarpone oraz z cukrem pudrem. Wyłóż krem na spód czekoladowy. Włóż formę do lodówki.
6. Gdy budyń wystygnie, wyłóż go równą warstwą na krem z mascarpone.
7. Na wierzch ubij śmietankę z cukrem pudrem. Posyp ostatnią warstwę czekoladowymi łezkami lub posiekaną czekoladą. Smacznego!
Agencja PR Hub
Katarzyna Dreher, Specjalista ds. komunikacji