POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [12.11.2020, 10:55:50] • Polska

Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?

Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?

fot. Organizator

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o siebie na różne sposoby. W tym czasie powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na naszą odporność oraz na to, co jemy. A na chłodne dni najlepiej sprawdzają się pyszne dania z ryżem w roli głównej, które porządnie rozgrzeją nasz organizm od środka i zapewnią lepsze samopoczucie. Takie potrawy znajdziemy w azjatyckiej i oczywiście meksykańskiej kuchni. Co przygotować na obiad, kiedy temperatura za oknem robi się coraz niższa?

Podstawą w doborze składników do naszych rozgrzewających potraw powinny być przyprawy takie jak kurkuma, imbir, chili czy czosnek. Z takich przypraw korzysta przede wszystkim kuchnia indyjska, meksykańska i chińska, tajska czy indonezyjska. Dania właśnie z tych stron świata idealnie nadają na zimne i jesienne dni, dodając nam energii do działania.

Aromatyczna kuchnia indyjska
W Indiach zdecydowanie górują potrawy curry. Ten żółty proszek tradycyjnie zawiera w sobie kurkumę, imbir, pieprz, sproszkowaną kolendrę, kmin rzymski, chili, anyż, kozieradkę i gorczycę białą. Z tej niezwykle bogatej mieszanki przygotowuje się pastę czerwoną – najostrzejszą, zawierającą największą ilość papryczki chili, zieloną, nieco łagodniejszą i żółtą – w smaku najdelikatniejszą. Z past curry przygotujemy mocno pikantnego kurczaka jalfrezi w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonych papryczek chili w towarzystwie delikatnie orzechowego ryżu basmati. Nieco inną przyprawą, także szeroko wykorzystywaną w daniach indyjskich, jest garam masala. To rodzaj łagodnej, słodkiej mieszanki przypraw, w której skład wchodzi między innymi kardamon, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa czy cynamon. Z dodatkiem garam masala przyrządzimy także mocno pomidorowe i rozgrzewające danie tikka masala, serwowane ze śnieżnobiałym ryżem.

Pikantna kuchnia meksykańska
Podstawą kuchni meksykańskiej są oczywiście czerwone papryczki chili, ale też kukurydza i strączki – głównie fasola czerwona i biała.

Intensywna, bogata w różne smaki i zazwyczaj mocno pikantna kuchnia prosto z Meksyku to prosta droga do jesiennego rozgrzania organizmu. Na pierwszy ogień może iść klasyczne jednogarnkowe danie: chili con carne. Przyrządzone z mięsa mielonego, cebuli, fasoli czerwonej, kukurydzy i drobno pokrojonych pomidorów jest idealnym przepisem na późny obiad po pracy lub uczelni. Podawany z ugotowanym na sypko ryżem białym marki nasyci na długo. Innym, również mocno sycącym gorącym daniem kuchni tex-mex jest burrito. Mięso mielone z klasycznymi dodatkami: ryżem oraz fasolą w gęstym sobie pomidorowym, zawijane jest w pszenne placki tortilli lub do tacos.

Orientalna kuchnia Dalekiego Wschodu
Bogactwo smaków i umiejętne łączenie składników w całość – te dwa wyróżniki idealnie odzwierciedlają kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. To przede wszystkim kuchnia chińska, tajska, japońska, koreańska i indonezyjska. Dostaniemy tutaj mocno wyraziste dania, z przeważającymi nutami egzotyki w postaci imbiru, trawy cytrynowej i sosów: sojowego, ostrygowego i z tamaryndowca.

Dużą ilość smaków i aromatów kuchni Dalekiego Wschodu najlepiej oddaje indonezyjski wołowy rendang w paście z mleczka kokosowego z kolendrą, trawą cytrynową, limonką kaffir i wieloma innymi aromatami, podawanymi z ryżem jaśminowym o kwiatowo-orzechowym aromacie. Konkurencją dla rendangu może być kurczak po seczuańsku z papryczkami chili i nutą imbiru, podawanym z ryżem biały.

- Jesienne potrawy muszą zawierać mnóstwo witamin wzmacniających nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest zastosowanie rozgrzewających organizm przypraw jak kurkuma, chili, imbir czy pieprz, aby nie tylko podkreślić smak potraw, ale też nadać im więcej wartości odżywczych. Uzupełnieniem rozgrzewających dań powinny być różne rodzaje ryżu, przede wszystkim jaśminowy i basmati, charakteryzujące się niezwykłym aromatem i ciekawym smakiem, idealnie komponującymi się z daniami orientalnymi – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta
W listopadowej diecie najważniejsze są składniki – świeże, posiadające wiele właściwości odżywczych oraz przyprawy, dające niezwykłego aromatu. Odpowiednio przygotowanymi daniami możemy nie tylko zapewnić sobie sytość, ale też możemy liczyć na porządne rozgrzanie i zachwyt rodziny lub gości.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ośrodek Sportu i Rekreacji "Wyspiarz w Świnoujściu, informuje że w związku z konserwacją sieci, węzła i instalacji przez PEC w dniu 22.05.2024 r. (środa) Pływalnia na Uznam Arenie przy ul. Grodzkiej 5, będzie w tym dniu NIECZYNNA. Jednocześnie informujemy, że hala sportowa i siłownia na tym obiekcie, będzie funkcjonować bez zmian ■ Już 19 maja hala sportowa SP nr 1 przy ul. Witosa w Świnoujściu zamieni się w arenę pełną tańca i emocji. Ponad 200 tancerzy z sześciu szkół tanecznych z różnych miast, w tym ze Szczecina, Kołobrzegu i Rzeszowa, stanie do rywalizacji w Turnieju Tańca Nowoczesnego „Roztańczone Wyspy”. ■ Nowi zastępcy: Joanna Agatowska będzie miała dwóch zastępców. Zastępcą do spraw społecznych będzie pan Roman Kucierski, zastępcą do spraw inwestycyjnych będzie pan Arkadiusz Mazepa. Natomiast sekretarzem miasta zostanie pan Paweł Juras ■ Ryszard Teterycz Przewodniczącym Rady Miasta Świnoujścia ! Nowy przewodniczący był jedynym zgłoszonym kandydatem. Poparło go 19 radnych. 2 było przeciw ■ 21 nowych radnych Rady Miasta Świnoujście odebrało zaświadczenia o wyborze oraz uroczyście złożyło ślubowanie. Wśród nich jest wielu społeczników. Na tej samej sesji nowa prezydent Świnoujścia Joanna Agatowska złożyła ślubowanie i formalnie objęła urząd. ■ Na poniedziałek 6 maja 2024r. Komisarz Wyborczy w Szczecinie zwołał I sesję Rady Miasta Świnoujście IX kadencji. Obrady odbędą się w sali numer 315 Miejskiego Domu Kultury przy ulicy Wojska Polskiego 1/5. Początek o godzinie 10.00. Porządek obrad 1. Otwarcie inauguracyjnej sesji rady. 2. Wręczenie zaświadczeń o wyborze na radnego. 3. Złożenie ślubowania przez radnych. 4. Stwierdzenie kworum i przyjęcie porządku obrad. 5. Wybór przewodniczącego rady. 6. Wręczenie zaświadczenia o wyborze na Prezydenta Miasta Świnoujście. 7. Złożenie ślubowania przez prezydenta. 8. Zakończenie obrad ■ Joanna Agatowska Prezydentem Świnoujścia w I turze! To historyczne zwycięstwo! Oczywiście musi być potwierdzone oficjalnymi danymi z PKW ale na podstawie protokołów z 27 komisji wyborczych w Świnoujściu Joanna Agatowska w mistrzowskim stylu pokonała trzech swoich konkurentów i w I turze została prezydentem Świnoujścia! ■ Ostateczne rozliczenie tunelu nie zostało jeszcze dokonane. Nastąpi po wydaniu Świadectwa Wykonania, co spodziewane jest ok. września br. Roszczenia obu stron w związku z prowadzonymi mediacjami są objęte tajemnicą mediacji - tłumaczy Jarosław Jaz Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Świnoujście ■