POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Czwartek [12.11.2020, 10:55:50] • Polska

Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?

Mocno rozgrzewające dania z ryżem, czyli jakie potrawy przyrządzać w chłodne dni?

fot. Organizator

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym warto zadbać o siebie na różne sposoby. W tym czasie powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na naszą odporność oraz na to, co jemy. A na chłodne dni najlepiej sprawdzają się pyszne dania z ryżem w roli głównej, które porządnie rozgrzeją nasz organizm od środka i zapewnią lepsze samopoczucie. Takie potrawy znajdziemy w azjatyckiej i oczywiście meksykańskiej kuchni. Co przygotować na obiad, kiedy temperatura za oknem robi się coraz niższa?

Podstawą w doborze składników do naszych rozgrzewających potraw powinny być przyprawy takie jak kurkuma, imbir, chili czy czosnek. Z takich przypraw korzysta przede wszystkim kuchnia indyjska, meksykańska i chińska, tajska czy indonezyjska. Dania właśnie z tych stron świata idealnie nadają na zimne i jesienne dni, dodając nam energii do działania.

Aromatyczna kuchnia indyjska
W Indiach zdecydowanie górują potrawy curry. Ten żółty proszek tradycyjnie zawiera w sobie kurkumę, imbir, pieprz, sproszkowaną kolendrę, kmin rzymski, chili, anyż, kozieradkę i gorczycę białą. Z tej niezwykle bogatej mieszanki przygotowuje się pastę czerwoną – najostrzejszą, zawierającą największą ilość papryczki chili, zieloną, nieco łagodniejszą i żółtą – w smaku najdelikatniejszą. Z past curry przygotujemy mocno pikantnego kurczaka jalfrezi w sosie pomidorowym z dodatkiem zielonych papryczek chili w towarzystwie delikatnie orzechowego ryżu basmati. Nieco inną przyprawą, także szeroko wykorzystywaną w daniach indyjskich, jest garam masala. To rodzaj łagodnej, słodkiej mieszanki przypraw, w której skład wchodzi między innymi kardamon, goździki, liść laurowy, gałka muszkatołowa czy cynamon. Z dodatkiem garam masala przyrządzimy także mocno pomidorowe i rozgrzewające danie tikka masala, serwowane ze śnieżnobiałym ryżem.

Pikantna kuchnia meksykańska
Podstawą kuchni meksykańskiej są oczywiście czerwone papryczki chili, ale też kukurydza i strączki – głównie fasola czerwona i biała.

Intensywna, bogata w różne smaki i zazwyczaj mocno pikantna kuchnia prosto z Meksyku to prosta droga do jesiennego rozgrzania organizmu. Na pierwszy ogień może iść klasyczne jednogarnkowe danie: chili con carne. Przyrządzone z mięsa mielonego, cebuli, fasoli czerwonej, kukurydzy i drobno pokrojonych pomidorów jest idealnym przepisem na późny obiad po pracy lub uczelni. Podawany z ugotowanym na sypko ryżem białym marki nasyci na długo. Innym, również mocno sycącym gorącym daniem kuchni tex-mex jest burrito. Mięso mielone z klasycznymi dodatkami: ryżem oraz fasolą w gęstym sobie pomidorowym, zawijane jest w pszenne placki tortilli lub do tacos.

Orientalna kuchnia Dalekiego Wschodu
Bogactwo smaków i umiejętne łączenie składników w całość – te dwa wyróżniki idealnie odzwierciedlają kuchnię krajów Dalekiego Wschodu. To przede wszystkim kuchnia chińska, tajska, japońska, koreańska i indonezyjska. Dostaniemy tutaj mocno wyraziste dania, z przeważającymi nutami egzotyki w postaci imbiru, trawy cytrynowej i sosów: sojowego, ostrygowego i z tamaryndowca.

Dużą ilość smaków i aromatów kuchni Dalekiego Wschodu najlepiej oddaje indonezyjski wołowy rendang w paście z mleczka kokosowego z kolendrą, trawą cytrynową, limonką kaffir i wieloma innymi aromatami, podawanymi z ryżem jaśminowym o kwiatowo-orzechowym aromacie. Konkurencją dla rendangu może być kurczak po seczuańsku z papryczkami chili i nutą imbiru, podawanym z ryżem biały.

- Jesienne potrawy muszą zawierać mnóstwo witamin wzmacniających nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest zastosowanie rozgrzewających organizm przypraw jak kurkuma, chili, imbir czy pieprz, aby nie tylko podkreślić smak potraw, ale też nadać im więcej wartości odżywczych. Uzupełnieniem rozgrzewających dań powinny być różne rodzaje ryżu, przede wszystkim jaśminowy i basmati, charakteryzujące się niezwykłym aromatem i ciekawym smakiem, idealnie komponującymi się z daniami orientalnymi – mówi Lucyna Wysocka, ekspert marki Britta
W listopadowej diecie najważniejsze są składniki – świeże, posiadające wiele właściwości odżywczych oraz przyprawy, dające niezwykłego aromatu. Odpowiednio przygotowanymi daniami możemy nie tylko zapewnić sobie sytość, ale też możemy liczyć na porządne rozgrzanie i zachwyt rodziny lub gości.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ WSA w Warszawie, po rozpatrzeniu skargi złożonej przez niemiecką organizację ekologiczną Lebensraum Vorpommern, wstrzymał decyzję środowiskową dla terminala kontenerowego w Świnoujściu. Choć decyzja sądu ma charakter tymczasowy, do czasu rozpatrzenia pozwu inwestycja została formalnie wstrzymana. Wyrok w tej sprawie ma zapaść 4 sierpnia ■ W ciągu dwóch miesięcy ponad osiem tysięcy mieszkańców Świnoujścia złożyło wnioski o świadczenie w ramach programu Bon Wyspiarza Seniora. To jednorazowa pomoc finansowa w wysokości 350 zł dla najstarszych mieszkańców miasta. Świadczenie wypłacane jest przez Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie. ■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■