Makaron od lat, niezmiennie cieszy się ogromną popularnością i zawsze smakuje wyśmienicie, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nad jego zaletami nie trzeba się zbyt długo zastanawiać – jest wartościowy i stanowi idealną bazę do przygotowania kreatywnych, a przy tym bardzo prostych dań. Jego stworzenie zajmuje mało czasu, zaś pomysłów na makaronowe kompozycje są tysiące. To idealny wybór dla kogoś, kto dopiero zaczyna gotować, jak i dla doświadczonych miłośników kulinariów.
Niech żyje!
Nic dziwnego, że doczekał się tak szerokiego grona wielbicieli na całym świecie, a co więcej – własnego święta! W najbliższą niedzielę, 25 października, obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Trudno chyba o lepszą okazję do cieszenia się ulubionym daniem z makaronu, niż jego własne święto. Jeżeli jednak tego dnia chcemy spróbować czegoś nowego, a przy okazji nie spędzić zbyt dużo czasu w kuchni – Lubella ma coś w zanadrzu. Spośród tysięcy pomysłów, wybraliśmy przepisy, do przygotowania których potrzeba jedynie 5 składników (w tym sam makaron) i kilku przypraw, by stworzyć jedno danie.
Weekend pełen wrażeń
Zanim jednak zabierzemy się za ich przygotowanie, pomyślmy, czy nie przydałaby się jakaś pomoc w kuchni? Skoro Światowy Dzień Makaronu wypada w tym roku w weekend, to doskonała okazja do zaproszenia do pomocy w gotowaniu wszystkich domowników.
Dania z makaronu są zazwyczaj proste w przygotowaniu, więc zamiast na precyzyjnym analizowaniu przepisu, można skupić się na dobrej zabawie. Kto powiedział, że w trakcie wspólnego gotowania nie wypada udawać szefów kuchni i nagrać własnego kulinarnego show smartfonem? Albo nie tworzyć na talerzu estetycznych i smakowitych kompozycji z kolorowych składników, udając fotografów kulinarnych? Kolory warzyw, makaronu i przypraw tworzą piękne kontrasty – będą aż prosić się o pamiątkowe zdjęcia! Puśćmy tego dnia wodze fantazji. Kto wie, może oprócz pasji do gotowania, zrodzi się też nowa?
Mamy także propozycję prostą i przyjemną, jak nasze przepisy. Wystarczy zaprosić domowników najpierw do kuchni, a po obiedzie na wspólny relaks. Czas po posiłku można wykorzystać na odpoczynek na przykład przy ulubionej planszówce. Wspólna zabawa będzie w tym dniu smakować znacznie lepiej!
Pewnie powyższy artykuł zdążył już rozbudzić apetyt, dlatego zapraszamy do gotowania. Świętujcie z nami 25 października!
Sprawdzone i proste przepisy na Światowy Dzień Makaronu – smacznego
Spaghetti z kurczakiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
• 200 g makaronu Lubella Spaghetti
• 200 g piersi z kurczaka
• 200 g brokułu
• 200 g pomidorków koktajlowych
• świeża bazylia
• łyżka oleju rzepakowego
• szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka natrzyj olejem i zgrilluj na rozgrzanej patelni.
3. Następnie pokrój go w kostkę, a na tej samej patelni podsmaż pomidorki.
4. Brokuł podziel na mniejsze kawałki i ugotuj.
5. Całość dopraw posiekaną bazylią, solą i pieprzem.
6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Makaron z cukinią i grillowanym serem
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
• 200 g makaronu Lubella Kokardki
• połowa cukinii
• połowa kostki (ok.100g) sera np. halloumi lub camembert
Sos pesto:
• 100 g parmezanu lub innego twardego sera
• szczypta pieprzu
• garść orzechów (włoskich, pinii lub nerkowca)
• 1 ząbek czosnku
• pół słoika suszonych pomidorów w oleju (razem z olejem)
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cukinię pokrój w szerokie plastry skrobaczką do warzyw i sparz w wodzie z gotowania makaronu.
3. Ser pokrój w plastry, nasmaruj oliwą i grilluj z obu stron na złoty kolor.
4. Składniki na pesto zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby, dodaj więcej oleju z pomidorów.
5. Pesto wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem, serwuj z warzywami i serem.
Świderki z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 8 minut
Składniki:
• 200 g makaronu Lubella Świderki Express 2 min
• 400 g czerwonej fasoli w puszce
• 170 g kukurydzy w puszce
• 1 zielona papryka
• kolendra lub natka pietruszki
sos pomidorowy
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka soku z limonki
• spora szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Fasolę i kukurydzę odsącz i przepłucz wodą.
3. Paprykę pokrój w kosteczkę.
4. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
5. Przecier pomidorowy wymieszaj z sokiem z limonki, dopraw solą i pieprzem.
6. Przygotowany sos połącz z makaronem i warzywami.
Sałatka z fasolą, pomidorami koktajlowymi, fetą
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
• 200 g makaronu Lubella Kolanka ozdobne
• 125 g czerwonej fasoli z puszki
• pół kostki (ok. 100g) sera feta
• 120 g pomidorków koktajlowych
• Listki bazylii
Sos cytrynowy:
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• łyżeczka soku z cytryny
• łyżeczka startej skórki z cytryny
• pół łyżeczki płynnego miodu
• kilka posiekanych listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Fetę pokrój w kostkę.
3. Makaron, fasolę oraz pomidorki przemieszaj i wymieszaj z sosem. Posyp fetą i udekoruj listkami bazylii.
Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji