POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [11.10.2020, 09:41:22] • Polska

Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na bułeczki śniadaniowe z miodem

Uniwersytet Smaku Solgaz prezentuje: przepis na bułeczki śniadaniowe z miodem

fot. Organizator

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dostarcza nam energii nie tylko na cały poranek, ale stanowić może także przyjemny rytuał, jakim będziemy witać każdy nowy dzień. Zapraszamy do odkrycia nowej odsłony bułeczek śniadaniowych, których istotnym składnikiem jest… miód!

Ilość porcji: 9
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
16 g suchych droższy (2 opakowania)
40 g masła (1/5 kostki)
płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki miodu

Dodatkowo: 5 łyżek miodu do karmelizacji
Sposób wykonania:
Masło rozpuścić w garnku. Do miski wsypać przesianą przez sito mąkę z drożdżami i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10-15 min. aż do momentu, gdy będzie elastyczne i gładkie (powinno łatwo odchodzić od dłoni). Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1 godzinę), a miskę, w której się znajduje nakryć ściereczką. Po tym czasie ponownie chwilę należy wyrabiać ciasto, a następnie podzielić je na 9 części. Każdą kulkę położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki można naciąć nożem i zostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.200 stopni (góra-dół z termoobiegiem) i piec przez 20 minut.
Na patelnię wlać 5 łyżek miodu i lekko podgrzać doprowadzając do karmelizacji. Po ostygnięciu bułeczek – polać je skarmelizowanym miodem.

Uniwersytet Smaku Solgaz radzi:
• Podczas wyrabiania ciasta drożdżowego najważniejszy jest czas. Długotrwałe wyrabianie ciasta sprawia, że wytwarza się gluten, który nadaje masie elastyczności, lepkości oraz odpowiedniej konsystencji.
• Przygotowane ciasto należy przechowywać w ciepłym miejscu – idealnie do tego sprawdzi się tzw. darmowe pole, które dostępne jest w kuchenkach gaz pod szkłem (np. w linii płyt Innova), które nagrzewa się bez pobierania gazu.
• Przed włożeniem ciasta do piekarnika należy upewnić się, czy jest nagrzany, gdyż zbyt niska temperatura sprawi, że ciasto będzie blade i niezbyt wyrośnięte.

Smaczego życzy Uniwersytet Smaku Solgaz
www.solgaz.eu

Anna Goławska
PR Manager


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

małgosia • Wtorek [20.10.2020, 20:48:34] • [IP: 83.25.212.***]

Ładnie się prezentują te bułeczki na zdjęciu. Zapewne jeszcze cieplutkie idealnie smakują. Chętnie wypróbuję przepis w weekend, zaskoczę swą rodzinę, a w piekarniku SP-70 Duo Solgaz, który użytkuję od miesiąca na pewno wyjdą idealnie. Z tym piekarnikiem nawet biszkopt wychodzi perfekcyjnie.

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■