POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [27.09.2020, 10:58:03] • Polska

Przepis kulinarny Enchilada z ryżem i kurczakiem

Przepis kulinarny Enchilada z ryżem i kurczakiem

fot. Organizator

Na pyszny obiad polecamy przepis na meksykańską enchiladę – w naszej wersji z ryżem białym Britta, kurczakiem oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Całość zapieczona pod żółtym serem będzie idealnym pomysłem na sycący posiłek.

Składniki:
• 100g ryżu białego (np. marki Britta)
• 1 pierś z kurczaka
• garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 puszka pomidorów
• 1 szklanka bulionu lub wody
• 8 małych tortilli
• 100g tartego żółtego sera
• 1 mała puszka kukurydzy
• 1 mała puszka czerwonej fasoli
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczka majeranku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• sól i pieprz
Metoda:

1. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
2. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem.
3. Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille.
4. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem.
5. Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 – 20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić a ser rozpuścić.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Zabierzmy dowód lub paszport. Od poniedziałku 7 lipca na granicy z Niemcami będą obowiązywały czasowe kontrole. W województwie zachodniopomorskim funkcjonariusze Straży Granicznej wspierani przez żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej i Żandarmerię Wojskową będą prowadzić kontrole na 19 przejściach granicznych. Zmiany w zasadach ruchu granicznego przybliżyli podczas dzisiejszej konferencji prasowej w Szczecinie wojewoda zachodniopomorski Adam Rudawski wraz z zastępcą komendanta Morskiego Oddziału Straży Granicznej kmdr SG Wojciechem Heninborchem. - Kontrole będą miały charakter selektywny - funkcjonariusz Straży Granicznej zdecyduje jaki samochód, czy osobę należy poddać kontroli. Pamiętajmy, że celem jest niedopuszczenie do przypadków nielegalnego przekraczania naszej zachodniej granicy w stronę Polski. Dlatego kontrole mają być prowadzone tak, by w jak najmniejszym stopniu wpływać na przekraczanie granicy przez naszych mieszkańców, z których wielu pracuje po stronie niemieckiej oraz turystów odwiedzających nasz region – mówi wojewoda Adam Rudawski. Czasowe kontrole graniczne zostały wprowadzone na 30 dni, z możliwością ich przedłużenia ■