POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [27.09.2020, 10:58:03] • Polska

Przepis kulinarny Enchilada z ryżem i kurczakiem

Przepis kulinarny Enchilada z ryżem i kurczakiem

fot. Organizator

Na pyszny obiad polecamy przepis na meksykańską enchiladę – w naszej wersji z ryżem białym Britta, kurczakiem oraz mnóstwem aromatycznych przypraw. Całość zapieczona pod żółtym serem będzie idealnym pomysłem na sycący posiłek.

Składniki:
• 100g ryżu białego (np. marki Britta)
• 1 pierś z kurczaka
• garść dowolnego chilli pokrojonego w kostkę
• 1 cebula pokrojona w kostkę
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 puszka pomidorów
• 1 szklanka bulionu lub wody
• 8 małych tortilli
• 100g tartego żółtego sera
• 1 mała puszka kukurydzy
• 1 mała puszka czerwonej fasoli
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
• 1/2 łyżeczka majeranku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• sól i pieprz
Metoda:

1. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni smażymy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z patelni.
2. Ponownie rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy papryczki chili i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Dodajemy ryż z oraz przyprawy i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz bulion, 1 łyżeczkę soli i całość gotujemy aż ryż dojdzie często mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Doprawiamy sola i pieprzem.
3. Gdy farsz będzie gotowy zawijamy go w tortille.
4. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i posypujemy tartym serem.
5. Zapiekamy enchiladas w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 – 20 minut. Tortille powinny się delikatnie zarumienić a ser rozpuścić.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■