Zwyczaj pieczenia tortów na specjalne okazje wprowadziła Królowa Bona, która sprowadziła torty z Włoch do Polski, a dokładniej z Bari w południowych Włoszech. Od tego momentu tort zaczął symbolizować dostatek, dobre i słodkie życie. Tajemnicą tortów jest ich różnorodność – wszystko zależy od zręczności cukiernika i smaków, które chce ze sobą zestawić. Przepisów i tzw. „słynnych” tortów jest całe mnóstwo: wiedeński tort Sachera, węgierski tort Dobosa czy choćby niemiecki tort szwarcwaldzki.
Czekolada czy śmietana – jaki smak tortu kochamy najbardziej?
Wyniki sondażu zrealizowanego w ramach kampanii Słodka Równowaga potwierdzają, że ulubionym tortem Polaków jest tort czekoladowy. Co piąty z nas (20,1 proc.) przyznaje, że tort o tym smaku smakuje mu najbardziej. Na podium znajduje się także kolejno tort o smaku śmietanowym (16,6 proc. badanych) i torty mieszane, np. czekoladowo-owocowy (15,9 proc. badanych). Nie mniej jednak okazuje się, że w zależności od płci mamy odmienne upodobania smakowe. Mężczyźni zdecydowanie wskazują na tort czekoladowy, podczas gdy kobiety w podobnym stopniu wybierają torty o smaku śmietanowym, torty czekoladowe i mieszane – są one bardziej otwarte na różnorodne smaki.
Chodź często wykonanie tortu zlecamy cukierni, wiele osób wykonuje je samodzielnie, by mieć pełną kontrolę nad jego smakiem i wyglądem. W przypadku, kiedy jego przygotowanie zlecamy cukiernikowi warto przedyskutować z nim, co lubimy i jakiego tortu szukamy.
Jedni uwielbiają torty z dużą ilością kremu, inni preferują delikatny i przyjemny smak. Są torty bardziej i mniej słodkie – w zależności od ilości cukru, który jest kluczowy. Ma on wpływ na chrupkość, zwiększa objętość biszkoptu (pomaga w fermentacji drożdży), nadaje wypiekom złocistą barwę i odpowiada częściowo za ich piękny zapach. Wiele cukierni oferuje możliwość degustacji mas i biszkoptów, z których przygotowywane są desery. Warto skorzystać z tej możliwości, by sprawdzić, który z tortów odpowiada nam najbardziej.
Kolejnym kryterium przy wyborze odpowiedniego tortu na ważną uroczystość jest jego wygląd. Najczęściej pojawia się on zwykle na stole w kulminacyjnym punkcie świętowania, momencie, w którym zbierają się razem wszyscy goście. Bardzo często chcemy ich zaskoczyć nie tylko samym smakiem, lecz także estetyką wykonania deseru w zgodzie z obowiązującymi trendami i po prostu modą.
Tradycja czy nowoczesność – modna dekoracja tortu
W badaniu przeprowadzonym na potrzeby kampanii Słodka Równowaga sprawdziliśmy także, które trendy – style dekoracji deserów, są popularne wśród Polek i Polaków. Najpopularniejszym z nich jest styl tradycyjny, czyli tort biszkoptowy przełożony masą maślaną albo bitą śmietaną, często z owocami sezonowymi. Wybiera go co trzeci z nas (dokładnie 33,9 proc. ankietowanych). Polacy lubią także torty bezowe (13,2 proc.), sernikowe (12,4 proc.) i tzw. drip cake (11,6 proc.) – torty oblane ciemną lub kolorową czekoladą, która ociekając po bokach tworzy „sople”. W naszych słodkich wyborach zdajemy się być tradycjonalistami, nie mniej jednak widać, że otwieramy się na nowe rozwiązania estetyczne i smakowe. Co ciekawe tu także nasze preferencje różnią się w zależności od płci. Okazuje się, że kobiety poza tortem w stylu tradycyjnym chętnie przepadają za tortami bezowymi, a mężczyźni za tortami sernikowymi.
Nie warto jednak podążać ślepo za modą. Warto porozmawiać z cukiernikiem o tym, gdzie odbędzie się dana uroczystość, jaki będzie miała charakter oraz o tym, jakich gości zapraszamy, dzięki czemu cukiernia będzie mogła dostosować tort pod charakter danej uroczystości. Jeśli są to urodziny czy wesele to tort powinien być spójny z motywem przewodnim danej imprezy.
Tort – jak się nim cieszyć i nie przytyć?
Często wielu gości rezygnuje z kawałeczka tortu, mając na uwadze swoją dietę. A przecież pozwolenie sobie na złagodzenie zasad diety, zdarzające się raz na jakiś czas, np. podczas świąt, urodzin, czy spotkań z przyjaciółmi, nie powinno zniweczyć naszych wysiłków. O opinię zapytaliśmy dietetyka Jadwigę Przybyłowską, eksperta Słodkiej Równowagi, kampanii, która uczy, jak słodzić rozsądnie, by cukier mógł stanowić element zdrowej i prawidłowo zbilansowanej diety.
– Torty czy inne słodkie przysmaki powinniśmy traktować przede wszystkim jako deser, a nie integralną część posiłku. Okazjonalny kawałek tortu raz na jakiś czas w trakcie ważnej uroczystości rodzinnej, gdzie zwykle mamy dużo ruchu (tańczymy, biegamy za dziećmi) nie zrujnuje naszej diety. Zwłaszcza, jeżeli zaplanujemy sobie ‘miejsce’ na deser w dniu uroczystości, jedząc mniej niż zwykle na śniadanie lub obiad. Słodka przekąska w takiej sytuacji dostarczy nam szybkiej energii potrzebnej tu i teraz. Zwłaszcza z tortu przygotowanego z dobrej jakości składników, z dużą ilością owoców. Słodka przekąska zgodnie z zasadą słodkiej równowagi daję nam szansę na odpoczynek od narzuconych zasad, a także wpływa pozytywnie na nastrój. Pozwalając sobie na małe przyjemności okazjonalnie mamy większą motywację, aby trzymać się zdrowych nawyków żywieniowych przez pozostałe dni w roku. Na taką małą przyjemność pozwala sobie aż 71% Polaków, także nie będziemy w tym odosobnieni – mówi dietetyk.
ON BOARD THINK KONG / ECCO Network