Chociaż parówki zwykle kojarzą nam się z klasyczną formą podania, czyli z bułką i ketchupem, to doskonale sprawdzają się także jako danie obiadowe w formie zapiekanej. Przygotowana potrawa zapewni nie tylko odpowiednią dawkę energii, ale będzie też dobrym źródłem białka.
– Ważne, aby wybrać produkt z wysokiej jakości mięsa, pozyskiwanego od certyfikowanych krajowych dostawców (np. parówki Paryżanki ZM Pekpol wyróżnione godłem Najlepsze w Polsce, które nie zawierają glutenu). Parówki w połączeniu z warzywami będą smacznym i szybkim daniem na obiad dla całej rodziny, ale też na wieczór z przyjaciółmi – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Zapiekane parówki Paryżanki z warzywami
Składniki:
• 6 parówek Paryżanek ZM Pekpol
• 2 pomidory
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 2 bataty
• 1 cukinia
• 3 marchewki
• 2 cebule
• 4 ziemniaki
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego rozmarynu
• 1 chili drobno posiekane
• 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 5 łyżek oliwy
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist