POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [02.08.2020, 11:28:11] • Polska

Sycący obiad: zapiekane parówki Paryżanki z sezonowymi warzywami

Sycący obiad: zapiekane parówki Paryżanki z sezonowymi warzywami

fot. Organizator

Lato oprócz słońca, upalnych temperatur i urlopów, dostarcza nam także dużo sezonowych warzyw. Świeże i łatwo dostępne są idealnymi składnikami na pyszne obiady. Kolorowe warzywa, jak czerwona papryka, zielona cukinia czy żółte ziemniaki sprawdzą się też w daniach dla dzieci, np. w połączeniu z pysznymi parówkami. Zobacz, jak przygotować szybki i energetyczny obiad.

Chociaż parówki zwykle kojarzą nam się z klasyczną formą podania, czyli z bułką i ketchupem, to doskonale sprawdzają się także jako danie obiadowe w formie zapiekanej. Przygotowana potrawa zapewni nie tylko odpowiednią dawkę energii, ale będzie też dobrym źródłem białka.

– Ważne, aby wybrać produkt z wysokiej jakości mięsa, pozyskiwanego od certyfikowanych krajowych dostawców (np. parówki Paryżanki ZM Pekpol wyróżnione godłem Najlepsze w Polsce, które nie zawierają glutenu). Parówki w połączeniu z warzywami będą smacznym i szybkim daniem na obiad dla całej rodziny, ale też na wieczór z przyjaciółmi – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Zapiekane parówki Paryżanki z warzywami

Składniki:

• 6 parówek Paryżanek ZM Pekpol
• 2 pomidory
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 2 bataty
• 1 cukinia
• 3 marchewki
• 2 cebule
• 4 ziemniaki
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego rozmarynu
• 1 chili drobno posiekane
• 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 5 łyżek oliwy
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewki i bataty obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Cebulę obrać i przekroić na pół. Cukinie pokroić w 2 cm plastry. Papryki pokroić w 2 cm kostkę. Pomidory przekroić na pół. Z natki, rozmarynu, chili, czosnku i oliwy przygotować marynatę. Wszystkie składniki poza paryżankami przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z marynatą. Doprawić całość solą i pieprzem. Zapiekać w temperaturze 180°C przez 30 minut. Do zapiekanych warzyw dodać paryżanki i całość zapiekać kolejne 15 minut.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■