¯ycie na diecie bezglutenowej nie oznacza rezygnacji z niebiañskich puddingów, owsianek na s³odko czy owocowych tart lub ciast. W¶ród deserów i wypieków dostêpnych w sklepach ogólnospo¿ywczych czy cukierniach, trudno o ³akoæ bez tego alergenu. Dlatego warto zabraæ siê za przyrz±dzanie w³asnych, domowych bezglutenowych s³odko¶ci. Dziêki temu nie tylko mo¿emy poæwiczyæ rolê profesjonalnego cukiernika, ale te¿ wiemy, co jemy: bez zbêdnych dodatków i przede wszystkim bez grama glutenu! Kilka naszych owocowych, bezglutenowych inspiracji na s³odki podwieczorek lub „co¶ do kawy” poni¿ej.
Soczy¶cie czerwone
Truskawki, maliny i czere¶nie to letnie owoce, które koniecznie musz± znale¼æ siê w ka¿dej kuchni! Posiadaj± mnóstwo witamin i minera³ów, wp³ywaj±cych na funkcjonowanie oraz zdrowie ca³ego organizmu. S± tak¿e niskokaloryczne, bêd± wiêc idealne dla osób dbaj±cych o liniê. Ich atrakcyjno¶æ zdecydowanie podbija s³odki, intensywny smak oraz uniwersalno¶æ: nadaj± siê do ka¿dego rodzaju deseru.
- Truskawki doskonale sprawdz± siê przy tarcie, przygotowanej z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast. Takie gotowe mieszanki posiadaj± idealne proporcje sk³adników, co sprawia, ¿e bez trudu przygotujemy doskona³e ciasto – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.
Upieczony spód smarujemy kremem przygotowanym ze ¶mietanki i zmiksowanych truskawek. Dekorujemy pokrojonymi w æwiartki truskawkami. Dla fanów czekolady mamy przepyszne brownie z malinami! Do ciasta znów mo¿emy wykorzystaæ bezglutenow± mieszank±, do tego dodajmy równie¿ rozpuszczon± tabliczkê czekolady i ¶wie¿e maliny. Ca³o¶æ polecamy podawaæ na ciep³o z kulk± bezglutenowych lodów waniliowych lub ¶mietankowych.
Pysznie fioletowe
Jagody, borówki i je¿yny stanowi± niema³± konkurencjê dla czerwonych owoców. Bogate w witaminê C oraz naturalnie wystêpuj±ce antyoksydanty stanowi± skarbnicê prozdrowotnych w³a¶ciwo¶ci. Z pewno¶ci± nikt nie oprze siê deserom z borówkami i jagodami, czy niemal czarnymi je¿ynami. Co powiecie na gofry bazie ro¶linnego napoju z jagodami i prawdziw± bit± ¶mietan±? Do mieszanki bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast, zamiast mleka krowiego, dodajemy ulubiony napój ro¶linny i gotowe! Pozostaje jedynie udekorowaæ je ¶mietan± i owocami.
- Latem warto korzystaæ z sezonowych owoców, przede wszystkim ze wzglêdu na ich dostêpno¶æ na ka¿dym kroku: ¶wie¿e truskawki, czere¶nie czy borówki dostaniemy w wiêkszo¶ci sklepów i na niemal wszystkich targach lub bazarach. Niech to bêdzie nasz g³ówny sk³adnik w ciastach i innych s³odko¶ciach, poniewa¿ pora na nie trwa tylko dwa miesi±ce – zaznacza Karol Sadowski z Ocelio
Sezonowe wypieki i desery to tak¿e ¶wietny sposób na zrelaksowanie siê po ciê¿kim tygodniu w pracy i umilenie sobie chwili ma³± s³odko¶ci±. Pamiêtajmy jednak, aby wybieraæ produkty bezglutenowe sprawdzonych marek. Sprawdzeni producenci dok³adaj± wszelkich starañ, aby produkty by³y ca³kowicie wolne od tego alergenu poprzez odpowiednie restrykcje w procesie produkcji i ich pakowaniu. Mamy nadzieje, ¿e zainspirowali¶my Was do weekendowych eksperymentów ze s³odyczami!
£ukasz Nocuñ
PR & Content Marketing Specialist