POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedzia³ek [03.08.2020, 17:41:22] • Polska

Pomys³y na bezglutenowe s³odko¶ci z sezonowymi owocami

Pomys³y na bezglutenowe s³odko¶ci z sezonowymi owocami

fot. Organizator

Lato zazwyczaj rozpieszcza nas s³oneczn± pogod± oraz... przepysznymi owocami sezonowymi. Truskawki, borówki czy czere¶nie to prosta droga do letnich wypieków i nasyconych smakami deserów. W diecie osób niemog±cych je¶æ glutenu równie¿ nie mo¿e zabrakn±æ miejsca na s³odycz. Przy ograniczonym wyborze warto przygotowaæ co¶ samemu. Przedstawiamy kilka pomys³ów na bezglutenowe owocowe pomys³y na s³odki poczêstunek!

¯ycie na diecie bezglutenowej nie oznacza rezygnacji z niebiañskich puddingów, owsianek na s³odko czy owocowych tart lub ciast. W¶ród deserów i wypieków dostêpnych w sklepach ogólnospo¿ywczych czy cukierniach, trudno o ³akoæ bez tego alergenu. Dlatego warto zabraæ siê za przyrz±dzanie w³asnych, domowych bezglutenowych s³odko¶ci. Dziêki temu nie tylko mo¿emy poæwiczyæ rolê profesjonalnego cukiernika, ale te¿ wiemy, co jemy: bez zbêdnych dodatków i przede wszystkim bez grama glutenu! Kilka naszych owocowych, bezglutenowych inspiracji na s³odki podwieczorek lub „co¶ do kawy” poni¿ej.

Soczy¶cie czerwone
Truskawki, maliny i czere¶nie to letnie owoce, które koniecznie musz± znale¼æ siê w ka¿dej kuchni! Posiadaj± mnóstwo witamin i minera³ów, wp³ywaj±cych na funkcjonowanie oraz zdrowie ca³ego organizmu. S± tak¿e niskokaloryczne, bêd± wiêc idealne dla osób dbaj±cych o liniê. Ich atrakcyjno¶æ zdecydowanie podbija s³odki, intensywny smak oraz uniwersalno¶æ: nadaj± siê do ka¿dego rodzaju deseru.

- Truskawki doskonale sprawdz± siê przy tarcie, przygotowanej z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast. Takie gotowe mieszanki posiadaj± idealne proporcje sk³adników, co sprawia, ¿e bez trudu przygotujemy doskona³e ciasto – mówi Karol Sadowski, ekspert marki Ocelio.

Upieczony spód smarujemy kremem przygotowanym ze ¶mietanki i zmiksowanych truskawek. Dekorujemy pokrojonymi w æwiartki truskawkami. Dla fanów czekolady mamy przepyszne brownie z malinami! Do ciasta znów mo¿emy wykorzystaæ bezglutenow± mieszank±, do tego dodajmy równie¿ rozpuszczon± tabliczkê czekolady i ¶wie¿e maliny. Ca³o¶æ polecamy podawaæ na ciep³o z kulk± bezglutenowych lodów waniliowych lub ¶mietankowych.

Pysznie fioletowe
Jagody, borówki i je¿yny stanowi± niema³± konkurencjê dla czerwonych owoców. Bogate w witaminê C oraz naturalnie wystêpuj±ce antyoksydanty stanowi± skarbnicê prozdrowotnych w³a¶ciwo¶ci. Z pewno¶ci± nikt nie oprze siê deserom z borówkami i jagodami, czy niemal czarnymi je¿ynami. Co powiecie na gofry bazie ro¶linnego napoju z jagodami i prawdziw± bit± ¶mietan±? Do mieszanki bezglutenowej mieszanki do wypieku ciast, zamiast mleka krowiego, dodajemy ulubiony napój ro¶linny i gotowe! Pozostaje jedynie udekorowaæ je ¶mietan± i owocami.
- Latem warto korzystaæ z sezonowych owoców, przede wszystkim ze wzglêdu na ich dostêpno¶æ na ka¿dym kroku: ¶wie¿e truskawki, czere¶nie czy borówki dostaniemy w wiêkszo¶ci sklepów i na niemal wszystkich targach lub bazarach. Niech to bêdzie nasz g³ówny sk³adnik w ciastach i innych s³odko¶ciach, poniewa¿ pora na nie trwa tylko dwa miesi±ce – zaznacza Karol Sadowski z Ocelio

Sezonowe wypieki i desery to tak¿e ¶wietny sposób na zrelaksowanie siê po ciê¿kim tygodniu w pracy i umilenie sobie chwili ma³± s³odko¶ci±. Pamiêtajmy jednak, aby wybieraæ produkty bezglutenowe sprawdzonych marek. Sprawdzeni producenci dok³adaj± wszelkich starañ, aby produkty by³y ca³kowicie wolne od tego alergenu poprzez odpowiednie restrykcje w procesie produkcji i ich pakowaniu. Mamy nadzieje, ¿e zainspirowali¶my Was do weekendowych eksperymentów ze s³odyczami!

£ukasz Nocuñ
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa siê gala fina³owa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyska³a absolutorium z tytu³u wykonania bud¿etu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto ¦winouj¶cie Prezydent Joanna Agatowska uzyska³a votum zaufania od Rady Miasta ■ Pe³na przejezdno¶æ drogi S3 przed wakacjami jest zagro¿ona, wykonawcy apeluj± do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokoj±cym zjawiskiem, tak¿e w ¦winouj¶ciu, jest stale spadaj±cy przyrost naturalny" ■ Now± formu³ê prezentacji raportu o stanie miasta omówi³ specjalny go¶æ sesji - Ryszard grobelny. Raport dostêpny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obs³uguj±cych przeprawê „Warszów” pomiêdzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa siê obecnie w trybie nieregularnym. Zarz±d Dróg Miejskich i ¯eglugi informuje, ¿e zespó³ techniczny pracuje nad jak najszybszym usuniêciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakoñczenia naprawy pasa¿erów obs³uguje wy³±cznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, ¿e czas oczekiwania na przeprawê mo¿e siê wyd³u¿yæ, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwa³a zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 z³, 176,97 euro, 2 korony czeskie i ¿eton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkaj± siê 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anio³a – to coroczna okazja, by powróciæ wspomnieniami do czasów, gdy zak³ad zatrudnia³ tysi±ce osób i têtni³ ¿yciem. W przeddzieñ Dnia Rybaka bêdzie czas na rozmowy, u¶miechy i integracjê przy grillu ■