POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [22.07.2020, 11:49:51] • Polska

Przepis kulinarny Koreański kurczak z ryżem i brokułem

Przepis kulinarny Koreański kurczak z ryżem i brokułem

fot. Organizator

Wyjątkowy ryż basmati jest jednym z najszlachetniejszych gatunków na świecie. Przygotowaliśmy z jego dodatkiem wyjątkowy przepis na pysznego kurczaka po koreańsku. Intensywna marynata oraz ciemny sos z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni azjatyckiej.

Składniki:
• 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
• 1 brokuł
• 200g piersi z kurczaka
• 1 szklanka mleka
• 1 ząbek czosnku drobno posiekanego
• 1 łyżka startego korzenia imbiru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżka wina ryżowego
• 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
• olej do smażenia

Sos:
• 2 łyżki jasnego sosu sojowego
• 3 łyżki ketchupu
• 3 łyżki wina ryżowego
• 2 ząbki czosnku starte na tarce
• 2c m imbiru startego na tarce
• 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżeczki oleju sezamowego
• szczypta pieprzu
• sezam do posypania

Metoda:
1. Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z mlekiem czosnkiem, imbirem, solą i winem. Odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania.
2. Wszystkie składniki na sos połączyć i podgrzewać w rondelku aż zgęstnieją. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotować brokuł na parze. Z kurczaka odlać mleko, dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim oleju. Przełożyć do rondelka z sosem i dokładnie wymieszać. Obsypać prażonym sezamem i podawać z ryżem i brokułami.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Środa [22.07.2020, 20:41:00] • [IP: 88.156.206.**]

bedąc w Kores PŁd...to wszystko oni jedzą na ostro nawet bardzo

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■