POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [10.07.2020, 12:19:06] • Polska

Dieta na lato: sirtfood – kolejny trend czy po prostu racjonalne odżywianie?

Dieta na lato: sirtfood – kolejny trend czy po prostu racjonalne odżywianie?

fot. Organizator

Diet, które mogą przysporzyć naszemu zdrowiu więcej szkody, niż pożytku, jest co niemiara. Właśnie dlatego przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu odżywiania, należy gruntownie przeanalizować zasady wprowadzanej diety, najlepiej konsultując jej założenia z lekarzem. Czy bardzo modna ostatnio dieta sirtfood sprawdzi się latem? I co najważniejsze – czy gwarantuje ona bezpieczne zrzucanie kilogramów? Mówimy – sprawdzam!

Chyba nie ma na świecie fana, na którym nie zrobiłaby wrażenia forma, jaką osiągnęła światowej sławy gwiazda muzyki – Adele. O nowej figurze i posągowym wyglądzie piosenkarki rozpisywały się media lifestylowe na całym świecie. I nic w tym dziwnego. Zrzucenie tak pokaźnej liczby kilogramów przy widocznym wspaniałym samopoczuciu, budzi podziw i zachęca do pójścia w ślady idolki. Na czym polega sposób odżywiania, który odmienił sylwetkę Adele? Czy sirtfood to kolejna dieta cud, zarezerwowana dla wybrańców?

Być jak Adele
Geneza samej nazwy sięga sirtuin, czyli tzw. białek długowieczności, regulujących nasz metabolizm. To właśnie na nich opiera się bardzo popularna ostatnimi czasy dieta autorstwa brytyjskich naukowców. Sirtuiny aktywowane są przez polifenole, a te roślinne przeciwutleniacze za sprawą właściwości antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych mają ogromną zdrowotną moc. Znajdziemy je bez trudu, gdyż występują w łatwo dostępnych warzywach i owocach. Ale żeby nie było tak kolorowo – jak w każdej diecie, tak i w sirtfood pojawiają się zasady i ograniczenia. Rezygnacja ze słodyczy i alkoholi (poza jak najbardziej wskazanymi – czerwonym winem i gorzką czekoladą), produktów typu fast food i przetworzonej żywności, to zdecydowanie podstawa. Zalecane są cztery posiłki dziennie w odstępach nie mniejszych niż 1,5 h. Graniczną porą, po której nie powinniśmy już jeść, jest 19.00.

Przebieg diety jest klarowny – zaczynamy od pierwszej, nie ma co ukrywać – najtrudniejszej fazy, podczas której dostarczamy organizmowi 1000 kcal (3 dni). Spożywamy 3 zielone koktajle, a także jeden stały posiłek. Przez kolejne 4 dni – w fazie utrzymania diety - mamy 2 koktajle, a także 2 posiłki (do 1500 kcal). Drugi etap – trwający 14 dni – to już 3 posiłki i jeden koktajl. Po trzech tygodniach nie musimy trzymać się konkretnego jadłospisu – należy natomiast bazować na produktach z grupy sirtfood. Podsumowując zatem w telegraficznym skrócie – dieta SIRT to przede wszystkim włączenie do jadłospisu konkretnych produktów – aktywatorów sirtuin, przy ograniczeniu kaloryczności posiłków.

W poszukiwaniu polifenoli
Co warto podkreślić, dieta sirtfood to model żywieniowy, któremu daleko do monotonnego, pozbawionego smaku menu. Nie ograniczamy się bowiem do bardzo wąskiej grupy produktów, gdyż zróżnicowanych pokarmów o właściwościach sirtuinowych jest całkiem sporo. -
Bogactwem polifenoli mogą poszczycić się liczne warzywa i owoce, nasiona oraz przyprawy - mówi Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw. Z warzyw absolutny prym wiodą różnorodne zielone liście – jak chociażby: jarmuż, rukola, seler naciowy, natka pietruszki i szpinak. To właśnie one posłużą do stworzenia zdrowych i sycących koktajli. Jeśli chodzi o owoce, to najwięcej polifenoli znajdziemy w aronii, jagodach, malinach, jeżynach, truskawkach, poziomkach i winogronach – dodaje ekspert. Gdzie jeszcze skrywają się wartościowe składniki? Warto wymienić chociażby orzechy włoskie, kaszę gryczaną, zieloną herbatę, oliwę z oliwek, czerwone wino czy kakao. Z przypraw i ziół stawiajmy na kurkumę, papryczkę chili, lubczyk, tymianek, imbir, szałwię i miętę. – Alternatywą dla koktajli przygotowanych samodzielnie w domu, mogą stać się np. soki i smoothie HPP. W ofercie naszych zimnotłoczonych, wegańskich propozycji znajduje się np. Green Juice, który w swoim składzie ma m.in. sok cytrynowy, z selera, ogórków czy szpinaku – uzupełnia ekspert.

Dieta sirtfood to wręcz idealne rozwiązanie na lato, kiedy to jemy lekko i bazujemy na świeżych warzywach oraz owocach. Umiejętnie skomponowany plan żywieniowy, wysuwający na pierwszy plan grupę produktów sirtuinowych, pobudzi nasz metabolizm, skutkując utratą kilogramów i wzmocnieniem organizmu.

Dominika Szalek
PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■