POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [17.06.2020, 22:03:38] • Świat

Przepis kulinarny marki Sugoi Sushi

Przepis kulinarny marki Sugoi Sushi

fot. Organizator

Już jutro Międzynarodowy Dzień Sushi! Z tej okazji przygotowaliśmy przepis na trzy rodzaje sushi, w którym m.in. dokładnie przedstawiamy sposób gotowania i przyrządzania najważniejszego składnika, czyli ryżu. W załączniku przesyłam przepis oraz dwa autorskie zdjęcia marki Sugoi.

Składniki do ryżu:
- 300g ryżu do sushi Sugoi
- Woda
- 6 łyżek octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki octu

Przygotowanie:
1. Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż przestanie barwić wodę na biało. Następnie zalać go czysta wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak aby warstwa wody była o 2cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się zagotuje zmniejszamy do minimum. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawimy ryż na kolejne 15 minut. Bardzo ważne aby nie podnosić pokrywki garnka.
2. W międzyczasie robimy zaprawę do ryżu. Ocet, cukier i sól łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu do momentu kompletnego rozpuszczenia składników. Ważne aby zaprawy nie zagotować.
3. Po 15 minutach ryż przenosimy do dużej drewnianej miski i przerzucamy parę razy drewnianą łyżką w celu ostudzenia. Dodajemy zaprawę j całość dokładnie mieszamy. Ryż pozostawiamy do ostygnięcia.

Tamago nigiri:
- 4 jajka
- 1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżka mirinu
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- przygotowany ryż do sushi Sugoi
- glony nori

Przygotowanie:
1. Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników.
2. Na prostokątnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i rozlewamy cienką warstwę jajek. Całość smażymy i zwijamy. Następnie rozlewamy kolejną warstwę jajek, smażymy i rolujemy. Powtarzamy do momentu zużycia całej masy jajecznej. Omlet studzimy.
3. Odcinamy w poprzek dwa wąskie paseczki. Z ryżu formujemy nigiri, nakładamy plaster omletu i zawijamy paskiem nori.
4. Rolkę tniemy w krążki

Hosomaki z ogórkiem:
- przygotowany ryż do sushi Sugoi
- ogórek
- wasabi
- arkusz glonów nori
- sezam

Przygotowanie:
1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż, smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi.
2. Układamy ogórka pociętego w długie paski, posypujemy odrobiną sezamu i zwijamy hosomaki.
3. Rolkę tniemy w krążki

Futomaki z łososiem:
- przygotowany ryż do sushi Sugoi
- łosoś
- mango
- szczypiorek
- wasabi
- arkusz glonów nori

Przygotowanie:
1. Na arkuszu glonów rozkładamy ryż
2. Smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi, układamy łososia, mango pocięte w długie paski i szczypiorek. ‚
3. Zwijamy całość w rolkę i tniemy na krążki

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■