POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [09.06.2020, 12:11:06] • Polska

Czas na grilla! Sprawdzone PRZEPISY na znakomite dania z rusztu

Czas na grilla! Sprawdzone PRZEPISY na znakomite dania z rusztu

fot. Organizator

Grill to świetny pomysł na spędzenie wspólnego czasu z rodziną i znajomymi. Szczególnie, że dania z grilla cieszą się niesłabnącą popularnością. Trudno się dziwić, gdyż wśród grillowanych pyszności każdy znajdzie coś dla siebie! Soczyste mięsa, delikatne ryby, a może chrupiące warzywa? Jest mnóstwo sposobów na to, by przygotowywane przez nas na grillu potrawy smakowały wyśmienicie. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy – i… do dzieła!

Klasyka gatunku – w szwedzkim wydaniu!
Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku. W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!

Pieczone ziemniaki po szwedzku
Składniki:
• 1 kg ziemniaków do pieczenia
• 200 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
• 2-3 ząbki czosnku
• ostry żółty ser
przyprawy:
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich
• 2 łyżeczki słodkiej papryki
• 2 łyżeczki soli
• szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
2. Połowę Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
4. Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
5. Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę Maślany smak 80% tłuszczu i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.
Gotowe!

Na grilla poleca się pstrąg!
Nie powinniśmy zapominać, że na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!

Pstrągi z grilla
Składniki:
• 4 pstrągi
• 1 duża cytryna
• 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
• sól, pieprz
• zioła: oregano, melisa

sos jogurtowy:
• 200 ml gęstego jogurtu
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
2. Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
3. Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy Maślany smak, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
4. Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
5. W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.

Warzywkowo
Na grillu nie powinno także zabraknąć warzyw. Co grillujemy? Oprócz wspomnianych już wcześniej ziemniaków, na grillu doskonale sprawdzą się również inne warzywne smakołyki – cebula, cukinia, bakłażan, papryka, czy pyszne pieczarki. Co kto lubi! Takie grillowane warzywa to świetna alternatywa dla mięsa, ale także doskonały dodatek do pozostałych dań. Oto przepis na oryginalną, faszerowaną przekąskę – w formie ulubionych szaszłyków.

Pieczarki z grilla

Składniki:

• 500 g pieczarek
• 2 czerwone cebule
• 2-3 ząbki czosnku
• 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu

przyprawy:

• tymianek
• sól, pieprz

dodatkowo:
• patyki do szaszłyków

Przygotowanie:

1. Patyki do szaszłyków włóż na 20 minut do wody, by namokły.
2. Pieczarki umyj, osusz, odetnij zbyt długie ogonki.
3. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i podziel na warstwy.
4. Na patyczki nadziewaj na przemian pieczarki i kawałki cebuli.
5. Delmę Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku i wymieszaj z obranym i posiekanym czosnkiem i listkami tymianku.
6. Szaszłyki polej tak przygotowaną Delmą i smaż na grillu, aż pieczarki staną się rumiane.
7. Przed podaniem oprósz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Smacznego grillowania!

Anna Trela
pr manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■