Klasyka gatunku – w szwedzkim wydaniu!
Ziemniaki, ach ziemniaki! Czymże byłaby kuchnia polska bez Was? No właśnie – podobnie, jak i w innych tradycyjnych potrawach, tak i na grillu nie powinniśmy zapomnieć o tym smakowitym dodatku. W towarzystwie czosnku oraz mieszanki przypraw – ziemniaki odnajdą się doskonale. Będzie pysznie!
Pieczone ziemniaki po szwedzku
Składniki:
• 1 kg ziemniaków do pieczenia
• 200 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
• 2-3 ząbki czosnku
• ostry żółty ser
przyprawy:
• 2 łyżeczki ziół prowansalskich
• 2 łyżeczki słodkiej papryki
• 2 łyżeczki soli
• szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
1. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Ziemniaki umyj, następnie ponacinaj bardzo gęsto (uważając, by całych ziemniaków nie przekroić na osobne części) i posyp przyprawami tak, by zioła dostały się do środka nacięć.
2. Połowę Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku razem z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Ziemniaki ułóż na folii aluminiowej, polej przygotowanym wcześniej tłuszczem z czosnkiem i zawiń dokładnie w folię.
4. Piecz na grillu (lub w piekarniku) około godziny, często obracając.
5. Przed podaniem rozwiń folię, połóż na każdym ziemniaku pozostałą Delmę Maślany smak 80% tłuszczu i posyp tartym serem, który powinien się pod wpływem wysokiej temperatury nieco rozpuścić.
Gotowe!
Na grilla poleca się pstrąg!
Nie powinniśmy zapominać, że na ruszcie równie świetnie czują się ryby. Między innymi niezwykle delikatny i aromatyczny pstrąg. Pstrąg będzie świetną alternatywą dla tłustszych mięs. Z pewnością zachwyci nas swoim wyjątkowym smakiem. Pstrąg doskonale komponuje się z cytryną i jogurtowym sosem na bazie czosnku. Koniecznie trzeba wypróbować!
Pstrągi z grilla
Składniki:
• 4 pstrągi
• 1 duża cytryna
• 6 łyżeczek Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
• sól, pieprz
• zioła: oregano, melisa
sos jogurtowy:
• 200 ml gęstego jogurtu
• 1 ząbek czosnku
• sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Sprawione ryby dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i natnij lekko w kilku miejscach. Następnie oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
2. Cytrynę pokrój w plastry. Zioła podziel na gałązki.
3. Do środka każdej ryby włóż łyżeczkę Delmy Maślany smak, plasterek cytryny i gałązkę ziół.
4. Ryby ułóż na gorącym grillu, posmaruj z wierzchu resztą Delmy i opiekaj z każdej strony po 5-10 minut.
5. W tym czasie przygotuj sos jogurtowy: ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Upieczone pstrągi podawaj z sosem jogurtowym i grillowanymi warzywami.
Warzywkowo
Na grillu nie powinno także zabraknąć warzyw. Co grillujemy? Oprócz wspomnianych już wcześniej ziemniaków, na grillu doskonale sprawdzą się również inne warzywne smakołyki – cebula, cukinia, bakłażan, papryka, czy pyszne pieczarki. Co kto lubi! Takie grillowane warzywa to świetna alternatywa dla mięsa, ale także doskonały dodatek do pozostałych dań. Oto przepis na oryginalną, faszerowaną przekąskę – w formie ulubionych szaszłyków.
Pieczarki z grilla
Składniki:
• 500 g pieczarek
• 2 czerwone cebule
• 2-3 ząbki czosnku
• 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
przyprawy:
• tymianek
• sól, pieprz
dodatkowo:
• patyki do szaszłyków
Przygotowanie:
1. Patyki do szaszłyków włóż na 20 minut do wody, by namokły.
2. Pieczarki umyj, osusz, odetnij zbyt długie ogonki.
3. Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i podziel na warstwy.
4. Na patyczki nadziewaj na przemian pieczarki i kawałki cebuli.
5. Delmę Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku i wymieszaj z obranym i posiekanym czosnkiem i listkami tymianku.
6. Szaszłyki polej tak przygotowaną Delmą i smaż na grillu, aż pieczarki staną się rumiane.
7. Przed podaniem oprósz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Smacznego grillowania!
Anna Trela
pr manager