POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [28.04.2020, 17:13:46] • Polska

Środy na zamówienie – wspieramy polską gastronomię

Środy na zamówienie – wspieramy polską gastronomię

fot. Organizator

Środa to szczególny dzień w tygodniu, w którym jeszcze mocniej możemy okazać wsparcie dla całego sektora gastronomicznego w Polsce. To właśnie w zeszłą środę ruszyła nowa inicjatywa – środy na zamówienie – firmowana przez Związek Pracodawców HoReCa. Ta wyjątkowa akcja jednoczy konkurujące ze sobą na co dzień restauracje w popularyzowaniu zwyczaju zamawiania jedzenia ze swoich ulubionych lokali na wynos. Jedną z uczestniczących w niej marek jest KFC.

Cały sektor gastronomiczny, zarówno małe, lokalne restauracje, jak i rozpoznawalne na całym świecie marki, znalazł się w gronie branż najbardziej dotkniętych restrykcjami związanymi z pandemią koronawirusa.

Jedynym sposobem funkcjonowania restauracji jest dziś realizowanie zamówień na wynos – z dostawą lub odbiorem osobistym oraz, w przypadku KFC, Drive Thru. Dzięki podjętym przez restauracje dodatkowym wysiłkom, zamawianie jedzenia na wynos jest nie tylko w pełni bezpieczne, ale dodatkowo istotnie wspiera biznes restauracyjny, umożliwiając całej branży gastronomicznej przetrwanie tego trudnego czasu i utrzymanie lokalnych miejsc pracy. Dla konsumentów to też miły element odmiany w codziennym, domowym menu oraz istotna pomoc w łączeniu home office, domowego nauczania dzieci, sprzątania i gotowania. Stąd właśnie pojawił się pomysł na promowanie wśród Polaków idei regularnego korzystania z tej możliwości podczas planowania swoich domowych posiłków. Środy na zamówienie to kampania Związku Pracodawców HoReCa, który dodatkowo zachęca wszystkie, także niezrzeszone w nim restauracje do dołączenia do akcji.

Ewa Jarczewska, Head of Marketing Communication, KFC: Znaleźliśmy się w bardzo nietypowej sytuacji, której skali nikt nie mógł przewidzieć, ale która istotnie wpływa na naszą codzienność, wśród wielu ograniczeń związanych z rozwojem pandemii pojawił się między innymi brak możliwości wyjścia do naszej ulubionej restauracji. W związku z tym wiele lokali znalazło się w bardzo trudnym położeniu. Nikt nie wie do kiedy będzie trwał stan społecznej izolacji , dlatego KFC połączyło siły z innymi markami należącymi do Związku Pracodawców HoReCa i wspólnie wspieramy inicjatywę „środy na zamówienie”. W ramach akcji chcemy wypromować nawyk zamawiania w środy jedzenia na wynos, dzięki czemu klienci będą mogli w środku tygodnia umilić swój dzień wybierając się w kulinarną podróż (bo tylko ta opcja jest nam chwilowo dostępna), natomiast restauracje zyskają ogromne wsparcie, którego tak bardzo potrzebują w tym trudnym czasie.

Podobne inicjatywy na rzecz branży gastronomicznej, tak mocno dotkniętej przez pandemię koronawirusa, mają miejsce teraz na całym świecie. Nie chodzi już bowiem tylko o wspieranie swoich ulubionych restauracji, ale przede wszystkim o zapewnienie pracy dla ich pracowników. Zamawiając w restauracjach jedzenie na wynos, nie tylko dajemy im szanse na przetrwanie w tym trudnym czasie, ale dajemy też realną pracę zatrudnionym tam osobom. Wprowadzając kampanię środy na zamówienie Związek Pracodawców HoReCa pragnął zainspirować polskich konsumentów do zjednoczenia się we wspieraniu polskiej branży restauracyjnej.

Celem organizacji jest inicjowanie i wprowadzanie w życie wszelkich działań mogących przyczynić się do rozwoju polskiej gastronomii. Pandemia COVID-19 negatywnie wpłynęła na branżę, nowe regulacje znacznie ograniczyły możliwości działania biznesów restauracyjnych. Stąd inicjatywa #środynazamówienie #smacznewsparcie. W każdą środę chcemy podkreślać, jak ważne dla całej branży gastronomicznej jest wspomaganie jej. Mimo ograniczeń wiele lokali działa i oferuje swoje dania na wynos czy w dostawie. Zamawiając na wynos pomagamy im przetrwać, tym samym chroniąc miejsca pracy i gospodarkę – podkreśla Zarząd ZP HoReCa.

Od początku pojawienia się w Polsce zagrożenia, KFC mocno zaangażowało się w pomoc przy walce z koronawirusem. Wyjściowo, marka samodzielnie dowoziła jedzenie do szpitali, celem wsparcia służb medycznych, a następnie dołączyła do akcji #WzywamyPosiłki, w ramach której dalej przekazuje darmowe posiłki dla pracowników placówek szpitalnych, stacji pogotowia i punktów laboratoryjnych. Dbając o zdrowie i bezpieczeństwo swoich klientów, od chwili wybuchu pandemii w kraju, marka oferuje także dowóz jedzenia bez kontaktu z dostawcą, opcję dopracowaną już w ramach wcześniejszych inicjatyw. W myśl akcji #zostańwdomu w ciągu zaledwie kilku dni przygotowała także dedykowaną dla swoich fanów ofertę – „Domowy kubełek”, aby w ten smakowity sposób wesprzeć swoich miłośników w tym trudnym czasie.

Dominika Wielopolska-Fonfara
Junior Associate


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■