POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [26.04.2020, 14:39:59] • Polska

Spożytkuj czas w domu - przygotuj wiosenne menu z najbliższymi

Spożytkuj czas w domu - przygotuj wiosenne menu z najbliższymi

fot. Organizator

Mamy wiosnę, a to dobry moment na wprowadzenie modyfikacji i urozmaicenie naszego codziennego menu. Zwłaszcza teraz – gdy eksperci ze wzmożoną siłą alarmują, jak ważna dla zdrowia i odporności jest zbilansowana dieta, oparta na warzywach oraz owocach.

Dzisiaj, jak nigdy wcześniej, wszyscy potrzebujemy zastrzyku pozytywnej energii i małych, codziennych radości. A te, płyną również z pozoru prostych czynności, jak chociażby rodzinnego gotowania. Skoro mamy więcej czasu i domowe okoliczności sprzyjają – już nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić nieco świeżości do kuchni i wraz z najbliższymi oddać się kulinarnym fantazjom.

Sposób na odporność
Zimowa hibernacja już za nami, ale niektórzy wciąż muszą mierzyć się z wiosennym przesileniem. Na domiar złego w obecnym, specyficznym okresie nie brakuje objawów, które przyprawiają o ból głowy, rodząc stres i przerażenie. Wówczas jak mantra powtarzane jest hasło: odporność. Tymczasem, aby przygotować miksturę na witalność, wcale nie trzeba specjalnych umiejętności. Co się sprawdzi? Już szklanka przegotowanej wody z sokiem z cytryny, imbirem i odrobiną miodu wypita rano na czczo, nawodni, doda energii, wspomoże też trawienie.

Dodatkowo ma właściwości odkwaszające, co skutkuje wzmocnieniem organizmu. Przy reperowaniu naszego systemu odpornościowego kluczową rolę może odegrać również mniej znana – pierzga pszczela, niezwykle cenny produkt pszczeli. Już jedna łyżka, dodana do wybranego napoju np. wody z cytryną, letniej herbaty, naparu ziołowego czy nawet mleka, przy systematycznym stosowaniu, pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu. Kolejnym dodatkiem do napojów, którego nie może zabraknąć w zestawieniu odpornościowych hitów jest sok z brzozy. Idealny na wczesną wiosnę, dodany chociażby do soku z malin świetnie sprawdzi się w walce z wirusami. Angażując najmłodsze pokolenie we wspólne gotowanie, warto postawić też na kolorowe, przepyszne,
a jednocześnie bardzo zdrowe koktajle. Przy ich przyrządzaniu skorzystajmy z całej gamy warzyw
i owoców. Tutaj z pomocą przychodzą nam producenci, oferując już gotowe, bezpieczne mieszanki do smoothie.

Jak zauważa Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg, dodatków do koktajli jest całe mnóstwo. - Odżywcza spirulina, nasiona chia, jagody goji czy wreszcie bardziej tradycyjne, dodające mocy - kurkuma, siemię lniane, cynamon. Mając już bazę w postaci przygotowanych warzyw, jak np. mieszanka Green Drink (jarmuż, marchewka, rukola, sałata rzymska, szpinak młody), wystarczy tylko dodać banana, wodę (alternatywnie wodę kokosową czy zaparzone zioła), zblendować i gotowe. Tak przygotowane smoothie to przede wszystkim solidna dawka mocy, zbawiennie wpływająca na odporność.

Runda dla smakoszy
Jeśli Twoim dzieciom znudziły się domowe igraszki, zaproś ich do kuchni na kulinarny pojedynek. Zabawa w łączenie smaków to nie tylko radość ze wspólnego żonglowania ulubionymi składnikami, ale także nauka o podstawach zdrowego żywienia. Niech na pierwszy ogień pójdą kolorowe sałatki, których przygotowanie, zwłaszcza jeśli skorzystamy z gotowych mix-ów sałat, nie zabierze dużo czasu. Pokażmy pociechom niecodzienne połączenia smaków – warzyw i owoców. Do młodego szpinaku i szparagów, świetnie pasować będą np. truskawki i dobroczynnie wpływające na pamięć i koncentrację orzechy. Takie połączenie, po skropieniu dressingiem z wody, oliwy i soku z cytryny, nabierze wyrazu, przepięknie prezentując się w drewnianej miseczce – dodaje Katarzyna Głębocka z firmy Eisberg. Inną wariacją bazującą na prozdrowotnej sałacie – rukoli, będzie sałatka z dodatkiem grillowanych brzoskwiń i burraty.

Kompozycja z wyrazistą w smaku rukolą to pełna barw, lekka propozycja w sam raz na wiosenny podwieczorek.

Dominika Szalek
PR Manager


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■