Składniki:
- 2 saszetki ryżu basmati (np. marki Britta)
- 8 ząbków czosnku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 małe papryczki chilli
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól i pieprz
Wykonanie:
1. Ryż gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć czosnek. Powinien być przyrumieniony, ale nie spalony. Czosnek ściągnąć z patelni, pozostawiając tłuszcz ze smażenia.
2. Dodać na patelnię ryż i smażyć do momentu, aż się delikatnie przyrumieni i zrobi lekko chrupiący. Dodać usmażony czosnek, posolić do smaku.
3. Na oddzielnej patelni usmażyć jajka. Ryż wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i chilli. Dodać ocet.
4. Nałożyć jajka i podawać na ciepło.
Smacznego!
Przepis kulinarny
Babka wielkanocna
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciast marki Ocelio
- 1 cytryna
- cukier puder
- olej
- bezglutenowa bułka tarta lub pokruszone bezglutenowe ciasteczka
Wykonanie:
1. Ciasto przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając sok i startą skórkę z cytryny.
2. Formę do babki posmarować olejem, oprószyć bułką tartą lub pokruszonymi ciasteczkami. Piec zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
3. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia w formie. Wyłożyć i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!