Sk³adniki:
- 200g bia³ego ry¿u (np. marki Britta)
- 400ml wody
- 600ml mleka
- 1 jajko
- 50g cukru
- 1 du¿a ³y¿ka skrobi ziemniaczanej
- posypka do dekoracji
Wykonanie:
1. W rondelku zagotowaæ wodê z ry¿em, przykryæ i gotowaæ oko³o 15 minut lub do momentu, a¿ ry¿ wch³onie ca³± wodê. Dodaæ mleko i nadal gotowaæ mieszaj±c systematycznie do momentu a¿ ry¿ wch³onie mleko.
2. W oddzielnym naczyniu po³±czyæ jajko z cukrem i skrobi±. Dodaæ do ry¿u i gotowaæ jeszcze 2-3 minuty. Ry¿ powinien byæ mocno klej±cy.
3. Roz³o¿yæ masê na blaszce i w³o¿yæ do lodówki na dwie godziny, aby j± sch³odziæ.
4. Z ry¿u uformowaæ jajka, ozdobiæ i przechowywaæ w lodówce do momentu podania.
Smacznego!