Chyba każdy się zgodzi, że czystość w kuchni to podstawa. Zwłaszcza, jeśli stanowi ona integralną część salonu. Wtedy też przestrzeń kuchenna powinna stanowić dopełnienie wystroju, a nie przyczyniać się do zaburzenia estetyki domowych wnętrz. Co zatem zrobić z miejscami, które za wszelką cenę stronią od czystości i nieustannie niweczą twój trud?
1. Czego oczy nie widzą, czyli czysty okap
Na pierwszym miejscu, w kategorii najbardziej czasochłonnych w czyszczeniu i jednocześnie najbardziej zabrudzonych miejsc w kuchni, jest okap. I nie chodzi oczywiście o samą obudowę, którą wystarczy przetrzeć ściereczką z płynem. Najważniejsze jest to, co niewidoczne dla oczu, czyli pochłaniane opary, kurz i tłuszcz, osadzające się w jego wnętrzu. Zastanawiasz się jak wyczyścić go szybko i skutecznie? Na początku zdejmij kratkę i oceń stopień zabrudzenia. Jeśli jest bardzo źle, sięgnij po szorstką, ale nie rysującą gąbkę, np. Inox Clean & Shine od Viledy i roztwór wody z octem (1:1). Jeśli kratka nie jest bardzo zanieczyszczona, wystarczy, że użyjesz ściereczki z mikrofibry (np. Actifibre) nasączonej olejem. Olej rozpuści tłusty nalot, a zarazem zadba o połysk metalowych części. Przydadzą ci się również ściereczki na rolce (np. Light&Soft Viledy) – zbierzesz nimi nadmiar wody i wypolerujesz powierzchnię okapu.
2. Zlew bez kamienia
Kamienne zlewy mają swój urok, jednak zupełnie inaczej jest w przypadku zlewów kamieniem pokrytych. Wapienny nalot to bez wątpienia zmora armatury oraz powierzchni aluminiowych. Jak szybko usunąć kamień bez konieczności intensywnego szorowania i ryzyka zarysowania zlewu? Możesz skorzystać z tradycyjnych rozwiązań, jak gąbka i mleczko czyszczące, ale istnieją prostsze sposoby. Dwustronne ściereczki do armatury (np. Anti Kalk Viledy) skutecznie i delikatnie oraz bez detergentów usuwają wapienny osad.
3. Płyta grzewcza na błysk
Zdarzają się sytuacje, kiedy nawet szybkość reakcji na niewiele się zda. Jedną z nich jest moment, w którym zawartość garnka wykipi na gorącą kuchenkę. Gdy na ratunek jest już za późno, najlepiej darować sobie wielokrotne wycieranie w trakcie gotowania i poczekać z czyszczeniem aż płyta ostygnie. W tym przypadku również sięgnij po ocet oraz funkcjonalny, dwustronny zmywak Inox Clean & Shine przeznaczony do stali nierdzewnej oraz delikatnych powierzchni, w tym tych ceramicznych. Odpowiednio dobrany zmywak zapewni bezpieczeństwo przed zarysowaniem oraz skuteczność w czyszczeniu. Mocno przypaloną płytę najlepiej na kilka minut przykryj ściereczką nasączoną roztworem i dopiero później wyczyść. Nie zdrapuj przypalonej żywności nożem lub innym ostrym przedmiotem – może to przynieść efekt odwrotny od zamierzonego, niszcząc płytę na dobre. Lustrzany blask uzyskasz używając od czasu do czasu płynu do mycia płyt ceramicznych i indukcyjnych.
4. Podłoga idealnie wyczyszczona
Gotowanie to nie tylko zabrudzony blat, kuchenka i zlew, ale i podłogi. Większą powierzchnię bez problemu można przetrzeć dowolnym mopem. Kluczowe są jednak narożniki oraz dolne krawędzie szafek, gdzie najchętniej zbiera się brud. Trudnodostępne miejsca bez problemu wyczyści mop o trójkątnej końcówce (np. mop obrotowy TURBO). Dzięki niemu bez moczenia rąk i nadwyrężania pleców przywrócisz blask całej podłodze, a także fugom. Nakładka ma dwa rodzaje włókien, które bez trudu poradzą sobie zarówno z dużymi plamami, jak i drobnymi okruszkami i sierścią. Po zakończonych porządkach wystarczy odwirować nakładkę w wiadrze i wyprać w pralce.
5. Wentylacja pełną parą
Kratka wentylacyjna jest niezwykle istotna w domach korzystających z instalacji gazowej, dba także o stałą cyrkulację powietrza w budynku, utrzymując wilgoć na właściwym poziomie. Wszystko to, co możesz znaleźć w okapie, po części odkłada się także na kratce wentylacyjnej. Dodać do tego należy również drobny pył, który przynoszony jest z zewnątrz. Przed czyszczeniem delikatnie zdemontuj kratkę, nie dotykaj przy tym ściany, ponieważ bardzo łatwo możesz zostawić na niej ciemne smugi z kurzu i pyłu. Kratka zazwyczaj nie wymaga długiego szorowania, a jednie dokładnego przetarcia. Do wszystkich zakamarków najlepiej dotrze mały pędzelek malarski lub nóż owinięty cienką ściereczką.
Nieodłącznym składnikiem nieskazitelnie czystej kuchni powinna być także systematyczność. Regularne usuwanie nawet niewielkich zabrudzeń jest znacznie prostsze, szybsze, jak i przyjemniejsze, dlatego nie dopuszczaj do tego, by brud zadomowił się w kuchennych zaułkach.
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist