Jeśli planujemy romantyczny wieczór spędzić w domu, warto zadbać o miłosny nastrój i czarujące jedzenie. Pyszna kolacja to idealny przepis na zdobycie oczekiwanej sympatii bądź zachwycenie pomysłowością swojej drugiej połówki.
fot. Organizator
Walentynki to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku. Obchodzone na niemal całym świecie, święto zakochanych to wyjątkowa okazja na wyznanie miłości swojej sympatii. To wyjątkowy dzień, który w całości poświęcamy bliskiej sercu osobie. Podpowiadamy, jak oczarować ukochaną lub ukochanego oryginalną kolacją walentynkową. W naszych pomysłach znajdziecie jajka z szynką w cieście francuskim, przepyszne kanapki typu finger food oraz niezwykłe łódeczki salami.
Jeśli planujemy romantyczny wieczór spędzić w domu, warto zadbać o miłosny nastrój i czarujące jedzenie. Pyszna kolacja to idealny przepis na zdobycie oczekiwanej sympatii bądź zachwycenie pomysłowością swojej drugiej połówki.
fot. Organizator
Organizując romantyczną kolację w domu, chcemy zaimponować ukochanej osobie dobrym smakiem i oryginalnymi daniami. Taką potrawą będą z pewnością jajka z szynką, pieczone w cieśnie francuskim. Jeśli mamy ochotę na lekką przekąskę, pomyślmy o przepysznych kolorowych kanapeczkach z pastą warzywno-mięsną, udekorowanych kolorowymi warzywami. Dodatkiem do posiłku mogą być proste, ale efektowne łódeczki z plastrami salami, oliwkami, zielonymi łodygami szczypioru i pomidorkami koktajlowymi – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Poniżej znajdziecie kilka pysznych pomysłów na domową, miłosną kolację dla dwojga.
fot. Organizator
Jajka z szynką dębową ZM Pekpol w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 jajek
- 100 g szynki dębowej ZM Pekpol
- 6 pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- wędzona słodka papryka
- 10 dkg sera żółtego
- sól morska gruboziarnista
- sałata do dekoracji
Jak przygotować:
Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
fot. Organizator
Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami
Składniki:
- 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 ząbek czosnku
ulubione dodatki do kanapek
- oliwki
- rukola
- marynowana papryka peperoni
- jajko
- papryka
- pomidory
- ser
- bazylia
- szynka kurpiowskie specjały
- sałata
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.
fot. Organizator
Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki:
- salami MIX ZM Pekpol
- kilka łyżek twarogu
- ząbek czosnku
- kilka gałązek szczypioru
- kilka czarnych oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.
Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist
Walentynki niektórzy maja każdego dnia😀..wiec przepisy jak najbardziej aktualne😀
Dwa dni po to chyba już za późno na takie walentynkowe podpowiedzi kulinarne jak Panstwo sądzą 🤔