Składniki:
• 1 opakowanie kaszy bulgur BIO (np. marki Halina BIO)
• 2 filety dorsza ze skórą
• 1 czerwona cebula drobno posiekana
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane
• 1 ogórek pokrojony w średnią kostkę
• 10 oliwek
• 1 mała papryka pokrojona w średnią kostkę
• 1 pomidor pokrojony w średnią kostkę
• 100 ml przecieru pomidorowego
• 1 łyżka posiekanych liści mięty
• 1 łyżka posiekanych liści kolendry
• 1 limonka
• 1 łyżeczka mielonego kuminu
• mielone chili (według uznania)
• mąka pszenna
• oliwa
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać paprykę, i oliwki i smażyć przez 3 minuty. Dodać kaszę i przecier pomidorowy. Doprawić mielonym kminem rzymskim, chili i solą. Na koniec dodać ogórka, pomidora, sok z połowy limonki, posiekana miętę i kolendrę.
3. Rybę od strony skóry obtoczyć w mącę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry na rozgrzanej oliwie aż się delikatnie przyrumieni. Obrócić na drugą stronę zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze parę minut.
Smacznego!
Magdalena Brzęczek
Senior PR & Content Marketing Specialist