POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [23.12.2019, 22:05:30] • Polska

Jak wybrać i efektownie serować wędliny podczas świąt?

Jak wybrać i efektownie serować wędliny podczas świąt?

fot. Organizator

Święta Bożego Narodzenia to dla Polaków czas rodzinnych spotkań przy obficie zastawionym stole. Świąteczne dania powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować. Wśród wielu potraw, które będziemy podawać są także mięsa i wędliny. Podpowiadamy, jakie produkty wybrać i w jaki sposób je serwować.

Zadbaj o piękne podanie
Zadbaj o formę podania posiłków i serwowanie wędlin. Nie musisz mieć specjalnych zdolności artystycznych – wbrew pozorom przygotowanie oryginalnej patery jest naprawdę proste. Wystarczy, że zastosujesz się do kilku wskazówek, a z pewnością osiągniesz pożądany efekt, czyli ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.

Przyda ci się dekoracyjny półmisek, patera lub duży, ozdobny talerz, które sprawią, że świąteczny stół będzie prezentował się wyjątkowo świątecznie. Naczynie dopasuj do ilości i wielkości wędlin. Wędliny pokrój na chude plastry. Pamiętaj jednak, aby zbytnio nie przeciążyć talerza. Natomiast wszelkie dodatki, takie jak pieczywo i dipy, podawaj w osobnych naczyniach, odpowiednio w koszyku i miseczkach. Przy nakryciu muszą znaleźć się noże do smarowania kromek masłem, samo masło oraz widelce, którymi będzie można nabierać plastry wędlin. Wędliny ułóż skośnie jedne na drugich, niezbyt gęsto, zaczynając od brzegów tacy. Możesz układać je w rulony bądź w inne rozmaite, przemyślane kształty. – Najlepiej wcześniej przemyśleć ogólną koncepcję i sposób dekoracji. Pamiętajmy jednak, że smak i jakość dobranych wędlin oraz dodatków są o wiele bardziej istotne niż sama forma prezentacji. Zaniedbanie pierwszych na korzyść drugich zwykle nie kończy się kulinarnym sukcesem. Całość musi przede wszystkim nam smakować – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wybierz smaczne wędliny
Podane wędliny muszą być świeże i mieć ładny zapach. Paterę powinny tworzyć przede wszystkim wyroby, których smak odpowiada naszym gustom. – Zazwyczaj na półmisku podaje się różne rodzaje wędlin – ich kompozycja powinna być urozmaicona pod względem faktury i kolorów. Kupując wędliny zwróćmy uwagę na ich jakość. Zwykle możemy zweryfikować to ceną wyrobu: produkt gorszej jakości zazwyczaj jest tańszy od tego o lepszym składzie. Warto także przyjrzeć się etykiecie i przeanalizować skład. Klienci często wybierają szynkę – doskonałą propozycją będzie szynka Kurpiowskie specjały ZM Pekpol. Powstała z najwyższej jakości mięsa wieprzowego z dodatkiem wyłącznie soli peklującej i nie zawiera glutaminianu sodu i fosforanów dodanych. To tradycyjna szynka, otoczona warstewką naturalnego tłuszczyku. Pamiętajmy, że dobrej jakości szynka powinna być soczysta i krucha, łatwo się kroić, a plastry nie mogą się rozpadać. Zwróćmy uwagę też na wygląd wędliny po przekrojeniu, szynka powinna być wilgotna – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Pekpolu.

Odpowiednio udekoruj
Przygotowane półmiski i talerze możesz ozdobić zgodnie z przepisami garnirowania, owocami, warzywami i serami oraz dodatkami do dekoracji. Wszystkie z nich muszą harmonizować z częścią podstawową, zarówno pod względem jakościowym, jak i pod względem smakowym. Mogą to być ułożone między rzędami lub co kilka plasterków oliwki, paski papryki, pomidorki koktajlowe, lub ogórki, a nawet pokrojone jajka. Często całość układa się na liściach sałaty. Dobrze, aby kolory dodatków były zróżnicowane i tylko w delikatny sposób kontrastowały z kompozycją. W efekcie półmisek wędlin musi wyglądać naturalnie, przyjemnie i apetycznie.

Tak skomponowana patera różnorodna pod względem smakowym i kolorystycznym będzie ozdobą świątecznego stołu.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■