POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Środa [04.12.2019, 15:43:00] • Świnoujście

Zaproszenie na szkolenie. Lokalny Produkt Tradycyjny

Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu mieszkańców Świnoujścia tematyką lokalnych, regionalnych i tradycyjnych produktów oraz idei propagowania i wspierania dziedzictwa kulturowego na wyspach, a także lokalnych inicjatyw, Wydział Promocji, Turystyki, Kultury i Sportu Urzędu Miasta Świnoujście zaprasza zainteresowanych na bezpłatne szkolenie dotyczące Lokalnego Produktu Tradycyjnego. Szkolenie odbędzie się 13 grudnia 2019 r. o godz. 10.00 w sali nr 130 Urzędu Miasta Świnoujście.

Poprowadzi je Agnieszka Kołodziej, Główny Specjalista w Wydziale Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego.

Zgłoszenia prosimy przesyłać do 10 grudnia 2019 r., do godziny 15.00, na adres promocja@um.swinoujscie.pl

Szkolenie obejmuje swoim zakresem przygotowanie wniosku o rejestrację produktów na listę produktów tradycyjnych oraz korzyści z tworzenia produktów regionalnych, a także sposoby ich promowania.

WPT UM Świnoujście

Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

My mieszkańcy Pomorza Zachodniego w większości pochodzimy z innych rejonów Polski. Nasi przodkowie przybywali tutaj, kiedy po wojnie zmieniły się granice. Każda rodzina przywiozła tradycje kulinarne ze swoich stron. Dlatego tradycja kulinarna Pomorza Zachodniego jest stosunkowo młoda, ale przez złożoną historię, jedyna w swoim rodzaju. Zadbajmy o nią!

Napływającą na Pomorze Zachodnie ludność stanowili przeważnie osadnicy z centralnej Polski, ale także ludność z dawnych wschodnich terenów naszego kraju. Przyjeżdżając na te obszary, przywozili ze sobą także zwyczaje i swoje ulubione potrawy i smaki. Już tutaj, na miejscu, starali się stworzyć namiastkę swoich małych ojczyzn kulinarnych.

Nowi mieszkańcy tych ziem, a także ciekawe dziedzictwo jej poprzednich właścicieli spowodowały, że na terenie naszego województwa powstał prawdziwy tygiel smaków. Dzięki temu, że korzenie naszej kuchni pochodzą z wielu miejsc i kultur, mamy szansę tworzenia czegoś oryginalnego i niepowtarzalnego – razem budujemy dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego.

Dobrym narzędziem do zbierania, dokumentowania i opisywania naszych smaków jest Lista Produktów Tradycyjnych (w skrócie LPT), którą od 2004 roku prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To katalog naszych polskich produktów żywnościowych, którego nie znajdziemy w innych krajach Europy. To szansa na promowanie swojego produktu.

Zgłoś się!

LPT jest listą otwartą i każdy kto wytwarza produkt, którego historia związana jest z dawnymi

i obecnymi gospodarzami tych ziem, ma szansę ubiegać się o jego wpis na LPT. Nie wiesz jak to zrobić? Skontaktuj się z pracownikami Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, którzy dbają o to, aby nasze kulinaria się rozwijały, a informacja o nich poszła w świat.

Zapraszamy do podzielenia się swoimi tradycyjnymi recepturami, opowiedzenia historii ich wytwarzania i wspólnego tworzenia Listy Produktów Tradycyjnych. W działaniu tym pomoże pani Agnieszka Kołodziej z Wydziału Rolnictwa i Rybactwa, która od lat rozmawia z osobami zainteresowanymi wpisem produkt na LPT. Kontakt, e-mail: akolodziej@wzp.pl, tel. 91 4410213, www.produktytradycyjne.wzp.pl, www.wrir.wzp.pl.

Pomorze Zachodnie może pochwalić się już 54 produktami wytwarzanymi zgodnie

z dawnymi recepturami, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Część z nich, poprzez udział w lokalnych konkursach, wystawach czy jarmarkach rozpoznawalna jest od lat na naszym kulinarnym rynku. To np. miód drahimski, ogórek kołobrzeski, pasztet z gęsi czy też paprykarz szczeciński. Część zaczynamy dopiero odkrywać na nowo, a wszystkie one świadczą o historii tego regionu i jego mieszkańcach. Wspólnie odkrywajmy tradycyjne smaki Pomorza Zachodniego!

Z kulinarnym pozdrowieniem!

Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego


komentarzy: 2, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-2 z 2

Gość • Piątek [06.12.2019, 22:15:28] • [IP: 192.95.12.***]

Zaproszenie na szkolenie mieszania wody, żwiru i wapna. Lokalny Produkt Tradycyjny.

Gość • Czwartek [05.12.2019, 11:22:56] • [IP: 77.252.46.**]

lokalny produkt, to beton.

Oglądasz 1-2 z 2
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Joanna Agatowska uzyskałą absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■