Na odporność i nerwy
Ziemniaki to doskonałe źródło potasu – pierwiastka, który skutecznie obniża ciśnienie krwi, a za sprawą witamin z grupy B wpływa kojąco na układ nerwowy. Dobrze, aby w sałatce zestawić kartofle
z kiszonym ogórkiem, który dodatkowo wzmocni system odpornościowy organizmu.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KISZONYM OGÓRKIEM
Składniki (porcja dla dwóch osób):
• 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
• 3 ogórki kiszone (150g)
• 2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)
• mała czerwona cebula
• sól, pieprz
• koperek (garść)
Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce, wystudź i obierz. Pokrój je w drobną kostkę i dodaj ogórka pokrojonego w cienkie plasterki. Dodaj do miski dwie łyżki jogurtu oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość wymieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i posiekanym świeżym koperkiem.
Energetyczna świeżość
Kartofle, będące bogatym źródłem węglowodanów, stanowią świetne źródło energii dla naszego organizmu, a mięta w sałatce nie tylko nada świeżości i aromatu, ale również, dzięki mentolowi, wzmocni pracę przewodu pokarmowego.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA PO ARABSKU
Składniki (porcja dla dwóch osób):
• 3 ziemniaki sałatkowe (250g)
• mała czerwona cebula
• łyżka oleju rzepakowego
• łyżka koncentratu pomidorowego
• ⅓ łyżeczki curry
• ¼ łyżeczki ostrej papryki
• garść świeżej mięty
• garść natki pietruszki
• sok z cytryny
• 3 ogórki kiszone (150g)
Sposób wykonania: ziemniaki ugotuj w skórce i pozostaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój
w drobną kostkę, a następnie przerzuć na patelnię i podsmaż przez chwilę. Na patelni dodaj do cebuli koncentrat pomidorowy, curry oraz ostrą paprykę. Odstaw całość do wystygnięcia. Obierz ostudzone ziemniaki i pokrój je w dużą kostkę. Umyj dokładnie miętę oraz pietruszkę, i drobno posiekaj. Pokrój
w kostkę ogórki kiszone. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sałatki, a na koniec skrop sałatkę sokiem z cytryny.
Zaspokojenie głodu na długo
Ziemniaczana sałatka z dodatkiem roszponki, awokado i buraka to bogactwo błonnika, dającego uczucie sytości na długo. Burak to również źródło witamin: A i C – silnych przeciwutleniaczy, a także witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając nasze możliwości zapamiętywania. Z kolei zawarty w burakach kobalt uczestniczy w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z BURAKIEM I AWOKADO
Składniki (porcja dla dwóch osób):
• 2 ziemniaki (150g)
• mały burak (100g)
• mała cebula (50g)
• 2 garści roszponki
• ½ awokado (70g)
• łyżka oleju rzepakowego (10g)
• łyżka octu jabłkowego
• ząbek czosnku
• sól, pieprz
• łyżka uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (10g)
Sposób wykonania: ziemniaki i buraki ugotuj w skórce, pozostaw do wystudzenia, a następnie je obierz. Warzywa pokrój w większą kostkę i wsyp do miski. Obierz cebulę, drobno posiekaj i dodaj do warzyw, tak samo jak listki roszponki i pokrojone awokado. Całość wymieszaj. Na koniec dodaj olej rzepakowy, ocet jabłkowy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle
Zespół kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz"