Składniki:
150 g Jarmużu marki Eisberg
mała dynia
30 g pestek dyni
100 g sera feta
30 g żurawiny
Dressing:
łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
sól
pieprz
szczypta cynamonu
szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.
Dominika Szalek
PR Manager