POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • ¦roda [06.11.2019, 19:53:33] • Polska

Zbo¿e na ¶niadanie z okazji Dnia Zdrowego ¦niadania!

Zbo¿e na ¶niadanie z okazji Dnia Zdrowego ¦niadania!

fot. Organizator

Pyszny pocz±tek dnia to gwarancja dobrego samopoczucia, wiêc warto rozpocz±æ go od po¿ywnego posi³ku. ¦niadanie daje nam energiê na ca³y poranek, dlatego wa¿ne jest, ¿eby by³o pe³ne warto¶ciowych sk³adników. Polska od zawsze s³ynê³a ze zbó¿ i to w³a¶nie z nich mo¿na przygotowaæ rozmaite i smaczne ¶niadania, które zagwarantuj± nam znakomity start! Poznaj pomys³y od Lubelli na pyszne, zbo¿owe ¶niadania.

Zacznij dobrze dzieñ!

Aby pocz±tek dnia by³ udany, warto po¶wiêciæ czas na zjedzenie po¿ywnego ¶niadania. To wa¿ne, by ten pierwszy posi³ek by³ przemy¶lany i zawiera³ warto¶ciowe sk³adniki, które s± niezbêdne do prawid³owego dzia³ania organizmu. Do takich produktów zdecydowanie nale¿y zbo¿e, które zagwarantuje nam odpowiedni± dawkê energii. Polska s³ynie z bogactwa zbó¿, dziêki temu ³atwo mo¿emy siêgaæ po to, co jest nam bliskie i pochodzi prosto z natury. Mamy na wyci±gniêcie rêki tak wiele ró¿norodnych produktów zbo¿owych, co sprawia, ¿e mo¿emy ka¿dego dnia zaserwowaæ zupe³nie inne ¶niadanie! Zbo¿owe p³atki, pe³noziarniste pieczywo, nale¶niki – to wszystko powstaje z ziaren zbó¿ i stanowi doskona³e propozycje, nawet dla najbardziej wymagaj±cych porannych smakoszy.

Jak mówi dietetyk Aneta Strelau wspó³pracuj±ca z mark± Lubella – „Podstaw± ¶niadania powinny byæ pe³noziarniste produkty, takie jak pieczywo, p³atki, kasze. Dostarczenie rano takiej bomby wêglowodanowej, przede wszystkim wêglowodanów z³o¿onych, pozwala na zdrowe funkcjonowanie przez ca³y dzieñ. Nasze ¶niadanie powinno mieæ od 20 do 30 proc. warto¶ci energetycznej. Energiê powinni¶my czerpaæ z produktów zbo¿owych, zawieraj±cych magnez i witamin z grupy B, które dobrze dzia³aj± na mózg. Warto równie¿ do takiego posi³ku je¶æ bia³ko”.


Zbo¿e na wiele sposobów

Dziêki produktom zbo¿owym od Lubelli ³atwo przygotujesz ¶niadania, które na d³ugo wpisz± siê w codzienne poranne menu Twojej rodziny. Kanapki nabior± charakteru, gdy samodzielnie upieczesz domowy chleb z pe³noziarnistej m±ki z warto¶ciowymi dodatkami (pestki, otrêby, siemiê lniane), a mleko lub jogurt z dodatkiem np. p³atków ucieszy ka¿dego ma³ego smakosza! Wolisz nale¶niki w wersji ¶niadaniowej? ¯aden problem! Przygotuj ciasto z wysokiej jako¶ci m±ki, do nale¶ników dodaj owoce, posyp p³atkami ¶niadaniowymi i… gotowe! Domownikom na pewno posmakuj± te¿ muffinki w wersji wytrawnej lub omlety z owocami. Dla fanów szybkich ¶niadañ proponujemy jogurtowe smoothie owocowe z dodatkiem p³atków, które jest prawdziwym zastrzykiem energii. A wszystko to na bazie cennych, zbo¿owych produktów!

Zbo¿owych opcji na pocz±tek dnia jest co niemiara – prezentujemy a¿ 6 przepisów na zbo¿owe ¶niadania z okazji Dnia Zdrowego ¦niadania

DYNIOWY OMLET Z P£ATKAMI CORN FLAKES KAKAO I MIÓD I FIG¡ (2-3 PORCJE)

Sk³adniki:

• 100 g p³atków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
• 4 jajka
• czubata ³y¿ka puree z dyni
• 1/4 ³y¿eczki cynamonu
• szczypta soli
• odrobina oleju rzepakowego do nat³uszczenia patelni
• 2 dojrza³e figi
Wykonanie:
1. Oddzielamy ¿ó³tka od bia³ek.
2. ¯ó³tka ucieramy na g³adk± i puszyst± masê wraz z cynamonem i puree z dyni.
3. Bia³ka ubijamy na sztywno z sol±, po czym dodajemy do masy z ¿ó³tek i delikatnie mieszamy.
4. Wylewamy na rozgrzan± i nat³uszczon± patelniê.
5. Sma¿ymy pod przykryciem na ¶rednim ogniu.
6. Podajemy z pokrojon± fig± i p³atkami.

BABY DUTCH Z MIODOKÓ£KAMI (3 PORCJE)
Sk³adniki (na trzy patelnie o ¶rednicy oko³o 14-16 cm lub jedn± oko³o 28-30 cm):
• Szklanka M±ki Wroc³awskiej Lubella
• 3/4 szklanki mleka
• 4 jajka
• szczypta soli
• ³y¿eczka oleju
Dodatki:
• 150 g p³atków Lubella Miodokó³ka
• ma³y jogurt naturalny
Wykonanie:
1. Patelniê, w której mo¿na piec (np. ¿eliwn±), wk³adamy do piekarnika i nagrzewamy do 200 stopni.
2. Sk³adniki na masê dok³adnie mieszamy, aby nie by³o grudek.
3. Rozgrzan± patelniê wyjmujemy i smarujemy olejem. Najlepiej rozprowadziæ go pêdzelkiem po ca³ym naczyniu.
4. Na nat³uszczon± patelniê wylewamy masê nale¶nikow± i od razu wk³adamy do piekarnika.
5. Pieczemy oko³o 20-25 minut.
6. Gotowy nale¶nik podajemy na ciep³o z jogurtem i p³atkami.

SEZAMOWE GOFRY Z AWOKADO I JAJKIEM (3 PORCJE)
Sk³adniki:
• szklanka M±ki Tortowej Lubella
• 3/4 szklanki ma¶lanki
• 2 jajka
• czubata ³y¿ka sezamu
• p³aska ³y¿eczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Dodatkowo:
• 2 dojrza³e awokado
• 3 jajka ugotowane na twardo
• sól i pieprz
• natka pietruszki
Wykonanie:
1. Oddzielamy ¿ó³tka od bia³ek.
2. Bia³ka ubijamy z sol± na sztywn± pianê.
3. M±kê przesiewamy do miski.
4. Dodajemy do niej resztê sk³adników i mieszamy na g³adk± masê.
5. Dodajemy pianê z bia³ek i delikatnie mieszamy.
6. W nagrzanej, lekko nat³uszczonej gofrownicy pieczemy gofry (czas pieczenia zale¿y od naszego sprzêtu, w mojej gofrownicy ka¿da seria piek³a siê po 3 minuty).
7. Awokado i jajka kroimy w plasterki.
8. Podajemy je na gofrach.
9. Posypujemy natk± pietruszki i doprawiamy sol± i pieprzem.


PE£NOZIARNISTA CHA£KA
Sk³adniki:
• 300 g M±ki Pe³noziarnistej 3 Zbo¿a do wypieku chleba Lubella
• 15 g ¶wie¿ych dro¿d¿y
• ³y¿ka cukru trzcinowego
• 120 ml ciep³ego mleka
• 50 g rozpuszczonego mas³a
• jajko
• szczypta soli
• jajko do posmarowania cha³ki
Do podania:
• mas³o
• g³adki twaro¿ek
• miód p³ynny
Wykonanie:
1. Pokruszone dro¿d¿e mieszamy z cukrem i zalewamy 3 ³y¿kami podgrzanego mleka, odstawiamy na 10 minut.
2. Do przesianej m±ki, dodajemy rozczyn, resztê mleka, roztopione mas³o oraz jajko i sól.
3. Mieszamy i wyrabiamy g³adkie ciasto.
4. Odstawiamy do podwojenia objêto¶ci.
5. Nastêpnie dzielimy je na 3 czê¶ci i tworzymy z nich d³ugie wa³eczki.
6. Zaplatamy z nich warkocz i koñce podwijamy pod spód.
7. Zaplecione ciasto uk³adamy na blasze wy³o¿onej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objêto¶ci.
8. Przed w³o¿eniem ciasta do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem.
9. Cha³kê pieczemy oko³o 35 minut w 180 stopniach.
10. Studzimy na kratce.
11. Podajemy z mas³em, twaro¿kiem i miodem.

NALE¦NIKI Z MUSEM MORELOWO-DYNIOWYM (10-12 SZTUK)
Sk³adniki:
• 2 szklanki M±ki Wroc³awskiej Lubella
• 1,5 szklanki mleka 2%
• szklanka wody gazowanej
• 2 jajka
• ³y¿ka oleju rzepakowego
Nadzienie:
• s³oiczek konfitury morelowej £owicz (oko³o 220 g)
• 2 czubate ³y¿ki puree z dyni
Wykonanie:
1. M±kê przesiewamy.
2. Dodajemy do niej resztê sk³adników, miksujemy i sma¿ymy 10-12 sztuk nale¶ników na rozgrzanej, lekko nat³uszczonej patelni.
3. Konfiturê morelow± dok³adnie mieszamy z puree z dyni.
4. Ka¿dego nale¶nika smarujemy nadzieniem.
5. Zwijamy lub sk³adamy w trójk±ty i podajemy.

WARSTWOWY JOGURT ¦NIADANIOWY Z P£ATKAMI (3 PORCJE)

Sk³adniki:
• 150 g p³atków Lubella Corn Flakes Klasyczne
• 200 g naturalnego, g³adkiego twaro¿ku
• 5 ³y¿ek soku pomarañczowego
• 5 ³y¿ek rozmro¿onych jagód (w sezonie ¶wie¿ych)
• 2 ³y¿ki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
1. Twaro¿ek dok³adnie mieszamy z sokiem pomarañczowym i przelewamy do s³oiczków lub wysokich szklanek.
2. Jagody miksujemy z jogurtem na g³adki mus.
3. Przelewamy na twaro¿ek.
4. Naczynia dope³niamy porcj± p³atków i od razu podajemy.


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostêpnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodaj±c komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykê prywatno¶ci.

Zauwa¿y³e¶ b³±d lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czym¶ o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wy¶lij mms na numer 602 657 344
■ Informujemy, ¿e w zwi±zku z og³oszeniem 26 kwietnia 2025 roku dniem ¿a³oby narodowej w Polsce po ¶mierci papie¿a Franciszka, zaplanowana na ten dzieñ Ekologiczna Gra Miejska zostaje odwo³ana. Serdecznie dziêkujemy za zrozumienie i zapraszamy do udzia³u w innych naszych wydarzeniach w przysz³o¶ci. Z powa¿aniem, Organizatorzy ■