POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [01.11.2019, 11:32:56] • Polska

„Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli przepis na poprawę humoru

„Przygotuj się na dobre… warzywa jesienią”, czyli przepis na poprawę humoru

fot. Organizator

Dieta, której podstawę stanowią warzywa i owoce nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne, jak wskazują specjaliści. To również klucz do dobrego samopoczucia i sposób na poprawę nastroju. Gdy jesteśmy głodni, często stajemy się rozdrażnieni, a nasza energia i koncentracja znacznie się osłabiają. Okazuje się, że dla prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego niezwykle ważne są niektóre witaminy i składniki mineralne, których źródłem są m.in. warzywa i owoce. Spożywane na surowo szybko zaspokajają głód oraz nawadniają organizm, z kolei w postaci kiszonek chronią przed chorobami i wpływają na poprawę humoru.

Jesień to szczególna pora roku, która potrafi zarówno urzekać feerią barw, jak i znacząco oddziaływać na samopoczucie, wprowadzając nas w stan obniżonego nastroju. Chcąc uchronić się od melancholii
i jesienno-zimowej „depresji”, zaleca się włączenie do codziennej diety co najmniej 0,5 kg sezonowych warzyw i owoców.

Witaminowy zawrót głowy
– Jesienne warzywa i owoce (np. papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, jabłka, gruszki czy śliwki) to najlepsze w całym sezonie źródło witaminy C, która w znacznym stopniu wpływa na poprawę odporności, ale może także poprawić humor. Udowodniono, że ten niezwykły antyoksydant zmniejsza symptomy „jesiennej chandry” pomagając organizmowi zatrzymać inwazję wolnych rodników
i zregenerować się po stresujących wydarzeniach dnia codziennego – zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.

Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym, który „łagodzi” nasze skołatane nerwy, są witaminy z grupy B – zmniejszają one napięcie, dodają energii i uczestniczą (głównie witamina B6) w syntezie serotoniny, czyli hormonu szczęścia i odprężenia. Znajdziemy je przede wszystkim w zielonych warzywach, a także w kiełkach, kaszach, rybach i ciemnym pieczywie.

Postaw na zielone
– Sięgając po jarzyny, trzeba szczególnie pamiętać o kapuście i innych zielonych warzywach liściastych. Kapusta, sałata, szpinak, brokuły i brukselka to doskonała porcja składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, który ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy i pracę mózgu. Kwas ten uczestniczy w produkcji serotoniny, a jego niedobór objawia się sennością i ogólnym zmęczeniem organizmu. Jako że kwas foliowy jest wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, zaleca się, aby zielone warzywa liściaste spożywać na surowo – dodaje ekspertka kampanii.

Zrób to sam!
„Antydepresyjnym” hitem niewątpliwie są domowe kiszonki.
– Warto je mieć w swojej spiżarni i korzystać z ich cennych właściwości przez cały rok. To naturalne probiotyki, które wspomagają florę jelitową odpowiedzialną również za nasze samopoczucie. Dobre bakterie nie tylko usprawniają trawienie, ale i wpływają na reakcje chemiczne zachodzące w mózgu związane z nastrojem. Dodatek kapusty lub ogórków kiszonych do obiadu to dobry sposób na to, by poprawić sobie humor. Do kiszenia nadają się produkty z dużą zawartością cukru i wody. Poza kapustą i ogórkami mogą to być: buraki, kalafior, marchew, biała rzodkiew, cebula, czosnek, fasolka szparagowa, botwinka, bakłażany, papryka, a nawet owoce: śliwki, jabłka i gruszki. Produkty muszą być świeże, zdrowe i dojrzałe – zachęca Agnieszka Piskała-Topczewska.

Na „dzień dobry”
– Chcąc utrzymać pozytywne nastawienie od samego rana, warto sięgnąć po garść orzechów włoskich lub pestek naszej rodzimej dyni. Oba te produkty zawierają znaczącą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak udowodniono, korzystnie wpływają nie tylko na poziom cholesterolu, ale również na poprawę humoru – przekonuje specjalistka ds. żywienia. – Nasza dieta powinna także obfitować w produkty zawierające chrom – składnik mineralny niezbędny w procesie przyswajania cukru. Gdy jemy za dużo żywności wysokoprzetworzonej (np. typu fast food), możemy doprowadzić do niedoboru tego pierwiastka, a w konsekwencji – do krótkich stanów hipoglikemii (niskiego stężenia glukozy we krwi). Jej objawami są m.in. bóle głowy, drażliwość, napady nudności, stany lękowe, apatia, obniżenie nastroju. Jeśli chcemy zapobiec tym niekorzystnym spadkom energii, warto wprowadzić do diety warzywa strączkowe – groch, fasolę, soczewicę, cieciorkę, a dodatkowo szpinak, pomidory, brokuły, jabłka, pełnoziarniste produkty zbożowe i mięso – dodaje.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.warzywaiowocenaszczescie.pl; www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie

Zespół kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!"


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■