POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Poniedziałek [21.10.2019, 14:39:24] • Polska

Sezon na grzyby z Lubellą

Sezon na grzyby z Lubellą

fot. Organizator

Sezon na grzyby w pełni. Polskie lasy obfitują w borowiki, kurki i podgrzybki, a sympatyków grzybobrania nie brakuje. Nic dziwnego – szukanie ich w lesie to sama przyjemność, a grzyby są naprawdę pyszne i nadają potrawom niepowtarzalny smak. Do tego stwarzają wachlarz możliwości, bo przyrządzać je można na nieskończenie wiele sposobów. Póki sezon w pełni, przedstawiamy inspirujące przepisy na dania z grzybami i makaronem Lubella!

Dla prawdziwych smakoszy
Fani leśnych grzybów mają tylko kilka okazji w roku na ich zbieranie. A teraz, jesienią, jest ich prawdziwy wysyp. Smakosze doceniają ich intensywny smak i zapach, którego nie da się niczym zastąpić. Jak żaden inny składnik nadają potrawom charakteru. Można je przygotować na wiele sposobów – smażyć, dusić, marynować, zapiekać, ususzyć, a nawet ukisić.

Grzyby do wszystkiego
Grzyby stanowią tradycyjny polski przysmak: pojawiają się w zupach, sosach do mięs, jako nadzienie do pierogów, czy pieczeni. Chętnie wykorzystujemy je również w szybkich przekąskach: w zapiekankach, pasztecikach, a nawet solo – w wersji podsmażonej i doprawionej na przykład tymiankiem. Od zawsze są nieodzownym składnikiem na naszych talerzach podczas jesiennych obiadów. Ale to z makaronem potrafią stworzyć duet idealny!

Wspólny czas z bliskimi
Tyle samo radości, co jedzenie grzybów – sprawia ich zbieranie. To idealny sposób na spędzenie pięknego, jesiennego przedpołudnia. Wyprawa do lasu z koszami może być zabawą dla całej rodziny,  a dla dzieci okazją do poznania pod kontrolą dorosłych wielu ich odmian. Wspólne gotowanie z własnoręcznie znalezionych składników to duża satysfakcja, a przygotowanie potraw ze świeżych grzybów jest bardzo proste. Wystarczy połączyć je z ulubionym makaronem

Lubella i gotowe!
Warto więc wykorzystać bogaty sezon grzybowy i poeksperymentować w kuchni. A dla poszukujących inspiracji mamy 2 pyszne dania z grzybami i makaronem Lubella!

PRZEPISY NA PYSZNE DANIA Z GRZYBÓW!

MAKARON A LA CARBONARA Z GRZYBAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki
300 g grzybów leśnych (np. podgrzybków)
300 g fasolki szparagowej
250 ml śmietanki 30%
50 g parmezanu
3 żółtka
150 ml wina białego wytrawnego lub bulionu
2 łyżki oleju
1 szalotka
gałka muszkatołowa
świeży tymianek
sól, biały pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej olej, dodaj grzyby i smaż je 3–4 minuty często mieszając.
3. Dodaj szalotkę i całość smaż 2 minuty, do zeszklenia cebuli.
4. Wlej na patelnię wino, po 2 minutach dodaj żółtka wymieszane ze śmietaną. Zmniejsz ogień. Dodaj parmezan i całość mieszaj aż do powstania gęstego sosu.
5. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, tymiankiem oraz ugotowaną fasolką szparagową.

JESIENNA PATELNIA. MAKARON Z LEŚNYMI GRZYBAMI, DYNIĄ I SEREM LAZUR
5-6 porcji

Składniki:

Makaron Lubella Pióra
1/2 średniej dyni
400 g grzybów leśnych (ew. boczniaków)
150 g sera pleśniowego typu blue
5 szalotek
świeża natka pietruszki
cząber
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby oczyść i pokrój na ćwiartki lub grube paski (nie drobno!). Dynię wydrąż z pestek, nie obieraj ze skórki, pokrój w grubszą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w większe kawałki.
2. Rozgrzej olej na patelni, dodaj dynię i smaż ją przez około 5 minut, mieszając.
3. Dodaj do dyni grzyby i smaż je kolejne 5 minut, mieszając.
4. Dodaj szalotkę i całość smaż jeszcze 2–3 minuty.
5. Dodaj masło, dopraw do smaku.
6. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami z opakowania.
7. Podawaj posypane pokruszonym serem oraz ziołami.

OPIS PRODUKTU:

Makaron Lubella Gniazda Wstążki – za sprawą wysokiej jakości pszenicy i specjalnemu procesowi mielenia ma unikalny smak i właściwości: po ugotowaniu nie skleja się, ma odpowiednią twardość i sprężystość.

Makaron Lubella Pióra – to jeden z najbardziej popularnych kształtów makaronów. Jego uniwersalność sprawia, że nadaje się do wielu potraw. Powstał z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia, jest odpowiednio twardy, a jednocześnie doskonale sprężysty. Po ugotowaniu nie skleja się, zachowując swój piękny kolor i naturalny zapach.

Katarzyna Dreher
Specjalista ds. komunikacji


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ 10 listopada Urząd Miasta Świnoujście i Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne Drodzy mieszkańcy i goście Świnoujścia, informujemy, że zgodnie z Kodeksem pracy – w poniedziałek 10 listopada 2025 r. Urząd Miasta Świnoujście oraz Terenowy Punkt Paszportowy będą nieczynne. W razie konieczności załatwienia bieżących spraw, zapraszamy Państwa w piątek 7 listopada lub w środę 12 listopada ■ W kolejnych tygodniach tunel będzie również wyłączany z ruchu w następujących terminach: - 07/08 listopada 2025 - 14/15 listopada 2025 - 21/22 listopada 2025 - 28/29 listopada 2025 - 05/06 grudnia 2025 - 12/13 grudnia 2025 - 19/20 grudnia 2025. ■ W Albi, we Francji, odbyły się Mistrzostwa Świata w biegu 24-godzinnym - Karolina Romańska: 201,293 km (oficjalny scratch), 174. open, 5. wśród Polek ■ Przejedziemy całą S3! Dwujezdniowa ekspresówka od Świnoujścia aż do granicy z Czechami! ■ W niedzielę 26 października 2025 r., o godzinie 11.45 z Placu Mickiewicza wystartuje Masa Krytyczna - Świnoujście na Rowery. Organizatorami wydarzenia są Urząd Miasta Świnoujście oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji „Wyspiarz". Rowerowy przejazd po mieście odbędzie się po raz 24. Trasa dostępna jest na załączonej mapie. Rowerzyści będą mieli do pokonania dystans o długości ok. 3,5 km. Przewidywany czas przejazdu wyniesie około 30 minut ■