POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [20.10.2019, 08:40:25] • Polska

Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

fot. Organizator

Sezon na grzyby w pełni. Jeśli także udało Ci się wrócić z lasu z pełnym koszykiem, a nie masz pomysłu, co zrobić ze swoimi zbiorami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Nie tylko urozmaicisz codzienny jadłospis, ale także przygotujesz pyszne potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie.

Leśne grzyby można suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. W polskiej kuchni wykorzystuje się takie gatunki grzybów jak borowiki, rydze, gąski czy maślaki. – Doskonałym pomysłem na obiad będzie np. frittata lub tagliatelle z grzybami i boczkiem – obie propozycje nie są skomplikowane w przygotowaniu, a zachwycają wyjątkowym smakiem. Warto wybrać aromatyczny boczek z dodatkiem naturalnych przypraw, np. boczek z komina ZM Pekpol. Danie nie będzie wprawdzie niskokaloryczne, ale na pewno sycące. Jeśli chcemy, aby grzyby były mniej ciężkostrawne, możemy połączyć je ziołami ułatwiającymi trawienie, jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wyborne tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Składniki:
• 400 g makaronu tagliatelle
• 150 g boczku z komina ZM Pekpol
• 2 średnie cebule
• 100 g borowików (świeże lub mrożone)
• 1 łyżka oleju
• 250 ml słodkiej śmietanki 18%
• sól, pieprz do smaku
• natka pietruszki
• tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę podduszamy.

Następnie wszystko zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i łączymy z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.


Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem

Składniki:
• 6 jajek
• 100 g boczku z komina ZM Pekpol
• 250 g borowików (świeże lub mrożone)
• 250 g brokułów
• garść liści szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz do smaku
• tymianek
• tarty parmezan

Przygotowanie:
Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.

Makaron świderki z kurkami i kiełbasą z kurczaka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 150 g kurek ((świeże lub mrożone)
- 1 pętko kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól i pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oczyszczone i rozdrobnione kurki podsmażyć ok. 5 min na maśle. Potem dodać drobno pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Całość podsmażyć. Na koniec dodać soli, pieprzu i papryki do smaku. Ozdobić natką pietruszki.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■