POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [20.10.2019, 08:40:25] • Polska

Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

Jesienna uczta: trzy pomysły na obiad z aromatycznymi grzybami

fot. Organizator

Sezon na grzyby w pełni. Jeśli także udało Ci się wrócić z lasu z pełnym koszykiem, a nie masz pomysłu, co zrobić ze swoimi zbiorami, koniecznie wypróbuj nasze przepisy. Nie tylko urozmaicisz codzienny jadłospis, ale także przygotujesz pyszne potrawy o charakterystycznym smaku i aromacie.

Leśne grzyby można suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. W polskiej kuchni wykorzystuje się takie gatunki grzybów jak borowiki, rydze, gąski czy maślaki. – Doskonałym pomysłem na obiad będzie np. frittata lub tagliatelle z grzybami i boczkiem – obie propozycje nie są skomplikowane w przygotowaniu, a zachwycają wyjątkowym smakiem. Warto wybrać aromatyczny boczek z dodatkiem naturalnych przypraw, np. boczek z komina ZM Pekpol. Danie nie będzie wprawdzie niskokaloryczne, ale na pewno sycące. Jeśli chcemy, aby grzyby były mniej ciężkostrawne, możemy połączyć je ziołami ułatwiającymi trawienie, jak tymianek, rozmaryn, cząber czy kminek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wyborne tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Składniki:
• 400 g makaronu tagliatelle
• 150 g boczku z komina ZM Pekpol
• 2 średnie cebule
• 100 g borowików (świeże lub mrożone)
• 1 łyżka oleju
• 250 ml słodkiej śmietanki 18%
• sól, pieprz do smaku
• natka pietruszki
• tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażamy na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodajemy rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę podduszamy.

Następnie wszystko zalewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i łączymy z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.


Frittata z leśnymi grzybami i boczkiem

Składniki:
• 6 jajek
• 100 g boczku z komina ZM Pekpol
• 250 g borowików (świeże lub mrożone)
• 250 g brokułów
• garść liści szpinaku
• 1 ząbek czosnku
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz do smaku
• tymianek
• tarty parmezan

Przygotowanie:
Brokuły ugotować. Grzyby dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki, a boczek w drobną kostkę. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić grzyby i boczek, smażyć ok. 10 minut. Dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowane brokuły. Smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu. W misce roztrzepać jajka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać na patelnię, a gdy jajka zaczną się ścinać podnieść frittatę łopatką, aby nieścięta masa spłynęła pod spód. Kiedy jajka się zetną, posypać potrawę parmezanem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Zapiekać aż ser się zarumieni. Po wyjęciu posypać świeżym tymiankiem.

Makaron świderki z kurkami i kiełbasą z kurczaka Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 150 g kurek ((świeże lub mrożone)
- 1 pętko kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- sól i pieprz
- szczypta słodkiej papryki
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Oczyszczone i rozdrobnione kurki podsmażyć ok. 5 min na maśle. Potem dodać drobno pokrojoną cebulkę i kiełbasę. Całość podsmażyć. Na koniec dodać soli, pieprzu i papryki do smaku. Ozdobić natką pietruszki.

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Policjanci z Komenda Miejska Policji w Świnoujściu w piątek otrzymali z rąk Komendanta Miejskiego Policji w Świnoujściu – insp. Jarosława Czaja przedterminowe akty mianowania na wyższe stopnie służbowe. Komenda Miejski Policji w Świnoujściu – insp. Jarosław Czaja w towarzystwie zastępcy, naczelników oraz kierowników wręczył policjantom akty mianowania na wyższe stopnie policyjne. Nominacje otrzymało czterech stróżów prawa z 44 Wysp: 2 w korpusie aspiranckim oraz 2 w korpusie podoficerów. ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 27 listopada (środa) o godz. 17:00 – do Biblioteki Głównej (ul. Piłsudskiego 15) na spotkanie z popularnym i lubianym aktorem Robertem Gonerą. Wstęp wolny! ■ "UZDROWISKO ŚWINOUJŚCIE" S.A. uprzejmie informuje wszystkich swoich emerytów o zgłaszanie się do Zarządu Spółki przy ul. Nowowiejskiego 2 w Świnoujściu w celu pobrania świadczenia Świątecznego. Kontakt telefoniczny: 91 321 44 47 ■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 15 listopada (piątek) o godz. 17:00 - na spotkanie z aktorką Marią Pakulnis połączone z prezentacją książki pt.:"Moja nitka". Prowadzenie red. Marcin Michrowski. Wstęp wolny! ■