Składniki:
• 2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina)
• 500g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki,
• 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
• 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
• 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,
• 500ml bulionu lub wody,
• 1 garść jarmużu,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
• olej do smażenia,
• 3 łyżki masła,
• sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
3. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu.
Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.
Smacznego!
Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist