POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Niedziela [08.09.2019, 16:43:49] • Polska

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

fot. Organizator

Dzięki sukcesywnie zwiększającej się dostępności produktów z najdalszych zakątków świata, już dziś możemy urozmaicić nasze posiłki nietypowymi składnikami. Uprawiane od blisko 5 tysięcy lat rośliny przeżywają obecnie swój renesans, a coraz więcej osób odkrywa ich prozdrowotne działanie. Zapraszamy na kulinarną podróż, w której odkryjemy sekrety quinoi oraz nasion chia.

Co łączy dwa gatunki, pozornie nie mających ze sobą nic wspólnego roślin? Wszystkie wywodzą się z Ameryki Południowej i były podstawowymi składnikami diety Azteków i Inków, którzy niezwykle cenili ich wyjątkowe właściwości, które obecnie odkrywamy na nowo.
Bogactwo składników odżywczych z And
Quinoa (inaczej komosa ryżowa) stanowiła dla historycznych mieszkańców państw Ameryki Południowej jedno z podstawowych źródeł węglowodanów. Komosa dla Inków była roślina idealną – bogatą w składniki odżywcze oraz łatwą w uprawie, co było szczególnie ważne ze względu na trudne warunki klimatyczne oraz górzysty teren. Komosa była na tyle istotnym składnikiem diety, że zyskała wśród Inków miano świętego zboża, czy też matki zbóż. Jednak mimo podobieństw, komosa nie jest zbożem, choć może stanowić dla niego doskonałą alternatywę. Dostarcza znaczne ilości dobrze przyswajalnego białka, błonnika (nawet dwa razy więcej niż zboża) i kwasów omega 3, a także licznych witamin i minerałów. Podstawową różnicą pomiędzy quinoą a zbożami, która może okazać się ważna dla osób chorujących na celiakię jest to, że nie zawiera glutenu.
– Komosa doskonale sprawdzi się jako zamiennik dla ryżu, kasz, makaronów oraz ziemniaków. Quinoa posiada neutralny smak, który nie zdominuje dań, dlatego świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i lekkimi sałatkami, a nawet deserami. – mówi Lucyna Wysocka, ekspert ds. jakości marki Britta.
Siła tkwi w nasionach
Niepozorne nasiona szałwii argentyńskiej, które powszechnie znane są jako chia zdobywają coraz większą popularność wśród fanów zdrowej żywności, sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Jednak ich właściwości, szczególnie pomocne w walce ze stanami zapalnymi, odkryli już Aztekowie, którzy nazywali je „pokarmem biegaczy”. Nasiona chia cechują się ponadto wysoką zawartością białka oraz wapnia. Ich zastosowanie w kuchni jest niezwykle szerokie.

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

fot. Organizator

– Dzięki właściwościom pęcznienia (podobnie jak siemię lniane), chia doskonale sprawdza się jako dodatek do deserów na bazie jogurtów, a także w koktajlach i wypiekach. Zmielone nasiona sprawdzą się natomiast jako zagęszczacz do zup oraz sosów. – zaznacza ekspert marki Britta. Powinniśmy jednak pamiętać, że maksymalne dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 15 g. – dodaje Lucyna Wysocka.

Południowoamerykańskie uzupełnienie codziennej diety

fot. Organizator

Duża ilość błonnika występującego w nasionach wspomaga pracę układu pokarmowego, a obecne kwasy omega 3 pozytywnie wpływają na pamięć oraz koncentrację. Do włączenia ich do naszej codziennej diety powinna przekonać nas również prostota ich przygotowania. Nie wymagają żadnych dodatkowych czynności, a szerokie zastosowanie nasion chia pozwoli łączyć je z dowolnymi składnikami.

Łukasz Nocuń


komentarzy: 0, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Ruch między węzłami Świnoujście Łunowo i Międzyzdroje został przekierowany na nową S3. Ruch odbywa się na tym odcinku z zawężeniem do jednego pasa w każdą stronę. Częściowo uruchomiony został węzeł Międzyzdroje, nie ma już tymczasowego ronda i ruch jest płynniejszy. To kolejny etap udrażniania przejazdu nową S3 ■ W dniu 18 czerwca o godz. 11.00 w Auli SP1 przy Narutowicza 10 odbywa się gala finałowa Miejskiego Konkursu Fotograficznego na 80- lecie SP1. ■ Joanna Agatowska uzyskała absolutorium z tytułu wykonania budżetu miasta za rok 2024 ■ Po rozpatrzeniu raportu o stanie gminy miasto Świnoujście Prezydent Joanna Agatowska uzyskała votum zaufania od Rady Miasta ■ Pełna przejezdność drogi S3 przed wakacjami jest zagrożona, wykonawcy apelują do Premiera ■ Ryszard Grobelny; "bardzo niepokojącym zjawiskiem, także w Świnoujściu, jest stale spadający przyrost naturalny" ■ Nową formułę prezentacji raportu o stanie miasta omówił specjalny gość sesji - Ryszard grobelny. Raport dostępny jest w formie strony internetowej ■ Z powodu awarii jednego z promów typu „Bielik” obsługujących przeprawę „Warszów” pomiędzy wyspami Uznam i Wolin, kursowanie promów odbywa się obecnie w trybie nieregularnym. Zarząd Dróg Miejskich i Żeglugi informuje, że zespół techniczny pracuje nad jak najszybszym usunięciem usterki i przywróceniem promu do eksploatacji. Do czasu zakończenia naprawy pasażerów obsługuje wyłącznie jeden prom typu „Karsibór”. Oznacza to, że czas oczekiwania na przeprawę może się wydłużyć, szczególnie w godzinach szczytu ■ Podczas Dnia Dziecka w parku Zdrojowym trwała zbiórka na leczenie Adasia Orlika. Wolontariusze zebrali 9.308,37 zł, 176,97 euro, 2 korony czeskie i żeton do wózka ■ Byli pracownicy „Odry” spotkają się 28 czerwca o godz. 16:00 w Forcie Anioła – to coroczna okazja, by powrócić wspomnieniami do czasów, gdy zakład zatrudniał tysiące osób i tętnił życiem. W przeddzień Dnia Rybaka będzie czas na rozmowy, uśmiechy i integrację przy grillu ■